Fontos határidő jár le ma a választásokkal kapcsolatban

Péntek délutánig lehet kérni az átjelentkezést a június 9-ei választásokra. Az önkormányzati választáson 41 ezren, míg az európai parlamenti (EP-) választáson 64 ezren szeretnének bejelentett tartózkodási helyükön kívüli más magyarországi településen szavazni.

Az EP-választáson a választópolgárok tetszőleges magyarországi településre átjelentkezhetnek, hogy ott szavazzanak, amennyiben például fekvőbeteg-gyógyintézményben, bentlakásos intézményben tartózkodnak, vagy otthonuktól távol, családjuknál ápolásra szorulnak. Az átjelentkezési kérelmeket május 31-én 16 óráig lehet benyújtani.

Ha valaki mozgóurnát kér a lakcímétől eltérő szavazókörbe, az átjelentkezési kérelemként is értelmezendő, és a választási iroda ennek megfelelően módosítja a névjegyzéket. Mozgóurna iránti kérelmet azok nyújthatnak be, akik egészségi állapotuk vagy fogyatékosságuk miatt gátoltak a mozgásban, de a kényelmi okokra vagy munkavégzésre hivatkozó kérelmeket elutasítják.

Az EP-választásra átjelentkezők az átjelentkezéssel szavazóknak kijelölt szavazókörben voksolhatnak, azonban ebben az esetben az önkormányzati választáshoz kapcsolódó szavazólapot nem kapják meg. Az önkormányzati választáson viszont csak a tartózkodási hely szerinti szavazókörben lehet szavazni, és nincsenek külön kijelölt szavazókörök az átjelentkezők számára.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a választópolgár csak akkor jelentkezhet át tartózkodási helyre, ha azt a választás kitűzése előtt legalább 30 nappal létesítette, és a választás napjáig érvényben tartja. Az önkormányzati választáson a kórházban tartózkodók és a fogvatartottak nem gyakorolhatják szavazati jogukat, kivéve ha a tartózkodási helyük vagy lakóhelyük ugyanabban a szavazókörben van, mint ahol a kórház vagy büntetés-végrehajtási intézet található.

Az átjelentkezési kérelem az önkormányzati választás mellett az EP-választásra is kiterjed, és az átjelentkezés lehetősége nyitva áll a nemzetiségi választópolgárok számára is, de csak abban az esetben, ha az átjelentkezési helyen van nemzetiségi választás. Az átjelentkezési kérelmeket május 31-én 16 óráig lehet benyújtani, visszavonni pedig június 7-én 10 óráig.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a határidő lejárta előtt egy nappal 41 560 választópolgár jelentkezett át tartózkodási helyére az önkormányzati választáson, míg az EP-választáson 64 081 választópolgár tett ilyen lépést. A külképviseleti névjegyzékbe felvételt május 31-én 16 óráig lehet kérni, és a regisztráció után a választópolgár a megjelölt külképviseleten szavazhat, de csak az EP-választáson. A külképviseleti névjegyzékből való törlés határideje június 5. 16 óra.