Lengyel állam hírügynökségét ért kibertámadás

A lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) és a digitalizációügyi minisztérium vizsgálatot indított, miután a Lengyel Sajtóügynökség (PAP) ellen orosz hekkerek támadást hajtottak végre, és hamis híreket terjesztettek a lengyelországi mozgósításról.

A PAP hírügynökség oldalain megjelent hamis információk szerint Lengyelország 200 ezer katonát hív be katonai szolgálatra, és Ukrajnába küldi őket. Ezeket az álhíreket a hírügynökség gyorsan visszavonta, de a hamis információ később ismét megjelent, ezért azt újból törölni kellett. A történtek kapcsán Donald Tusk volt miniszterelnök az orosz hekkereket tette felelőssé, és a belbiztonsági ügynökség valamint a digitalizációügyi minisztérium azonnali intézkedéseket hozott a kibertámadás miatt.

Krzysztof Gawkowski kormányfőhelyettes, digitalizációért felelős miniszter sürgős vizsgálatot rendelt el az ügyben, és kijelentette, hogy a történtek minden kibertámadásra és szándékos dezinformációra utalnak. A miniszter cáfolta azokat a híreket is, amelyek Donald Tusk kormányfőre hivatkozva július 1-jén kezdődő részleges mozgósításról szóltak. A PAP későbbi közleményében is hamisnak nevezte az információt, és vizsgálja a hír keletkezésének körülményeit.

Donald Tusk a történteket az orosz destabilizációs stratégia részeként értékelte az Európai Parlamenti választások előestéjén, és az X közösségi médiaplatformon megosztott bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a támadás jól illusztrálja Oroszország destabilizációs stratégiáját az európai választások előtt. Jaroslaw Kaczynski, a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, a kibertámadást nyugtalanítónak nevezte, és felvetette annak lehetőségét, hogy az álhírek orosz vagy fehérorosz ellenséges csoportok munkája lehetnek. Kaczynski emellett bírálta Tusk korábbi kormányát, amiért szerinte felelőtlenül és jogtalanul szétverte a közszolgálati médiaintézményeket, beleértve a PAP vezetésének leváltását is a tavalyi parlamenti választások után.