Látványos üstökös közelít a Föld felé

Szeptember végén egy különleges égitest, a C/2023 A3, más néven Tsuchinshan–ATLAS üstökös kerülhet olyan közelségbe a Földhöz, hogy szabad szemmel is megfigyelhetővé válik, és fényességével akár a csillagokat is túlragyoghatja.

Az év hátralévő részében nem csak a júniusi bolygóvonat fogja elkápráztatni az égboltot, hanem egy tavaly a NASA által azonosított üstökös is, amely 2024-ben közelíti meg bolygónkat. Bár az üstökös nem jelent veszélyt a Földre nézve, megjelenése ígéretes látványosság lehet az érdeklődők számára.

A Tsuchinshan–ATLAS üstökös a Jupiter pályáján túlról érkezik, és 2023. szeptember 27-én lesz a legközelebbi ponton a Földhöz. Októberben várhatóan 70,8 millió kilométerre közelíti meg bolygónkat, ami a Föld és a Hold közötti távolság 184,3-szorosa.

A kutatók szerint a Naphoz közeledve az üstökös fényessége növekedhet, de a felszabaduló anyagok miatt a fényesedés egy ponton megállhat. A pontos fényességről nyár végén várható becslés.

A NASA és a Boeing közben egy másik jelentős eseményre készül: hamarosan útnak indíthatják a Boeing által tervezett és fejlesztett Starliner nevű űrhajót, amelynek fedélzetén most először emberek is tartózkodnak majd. A bevetésre június 1-jén, magyar idő szerint 18 óra 25 perckor kerül majd sor, a start helyszíne pedig a floridai Cape Canaveral lesz. A Starliner szervizmoduljánál észlelt héliumszivárgást azonban nem javítják ki az indulásig, de a NASA és a Boeing vezetői szerint a szivárgást kezelni tudják, még ha az a jelenlegi 100-szorosára nőne is.