Lackfi János: a szépírás a legolcsóbb utazási iroda

Szívrohama volt Lackfi Jánosnak karácsonykor, a halál torkából tért vissza, és ezt mélységes hálaérzettel élte meg. Lackfi János író, költő, műfordító, tűzoltó, katona és juhász, aki több tucatnyi verses- és prózakötet szerzője, és több mint két évtizede tanít kreatív írást. Az országban elsőként kezdett el írást oktatni Vörös István kollégájával a Pázmány Péter Egyetemen, majd egy zárt Facebook-csoportban folytatta, ahol a legjobb szövegeket a Momentán társulat állítja színpadra.

A szépírás, ellentétben más művészeti ágakkal, nem része sem a közép-, sem a felsőoktatásnak, ami meglepő, hiszen sokan úgy vélik, írónak, költőnek születni kell. A Ma is tanultam valamit podcast legújabb adásában Lackfi János beszél arról, hogy az írói technikákat és fortélyokat meg kell tanulni, és nem csak tehetség kérdése az írás.

Lackfi szerint mindenki tehetséges valamilyen módon, de az irodalmi eszközök ismerete nélkülözhetetlen. Az írás életforma számára, és bár rendszeresen jegyzetel, az ihlet fogalmát elutasítja, mivel az nem garantálja a minőséget. Az írás nem csak a szakállas, szemüveges emberek privilégiuma, hanem mindenki számára elérhető, és a világ tágításának eszköze.

A podcastban Lackfi arról is beszél, hogy az írás a legolcsóbb utazási iroda, és arra buzdít, hogy ne várjunk a transzra, hanem ismerjük meg az írás technikáit. A Ma is tanultam valamit podcast péntekenként jelentkezik, és számos érdekes témát dolgoz fel, többek között a munkamániásokat, a zseniket, a rockereket, az operarajongókat, és a mindennapi élet dilemmáit.