Vigyétek a kisbuszt a fa alá, bármikor támadhat egy drón

Az orosz határtól négy kilométerre, Harkivtól északra, Kozacsa Lopanyban vagyunk, ahol a békeidőben ötezres lakosság mostanra ezerre csökkent az evakuálások miatt. "Minek álltok a parkolóban, vigyétek a kisbuszt a fa alá, bármelyik pillanatban támadhat egy drón" – figyelmeztet egy katona, miközben az önkéntesek az újabb orosz támadások elől menekülőket várják.

Az önkormányzat épületének pincéjéből négyen jönnek elő, hogy a katona figyelmeztetése után az udvaron álló fa alá rejtett buszba szálljanak. Van, aki a pincében marad, mint a nyugdíjas Veronyika, aki nem hagyja el otthonát, bízva a helyzet javulásában. Az orosz támadások májusban ismét intenzívebbek lettek a térségben, Kozacsa Lopanyban is, amely hét hónapig volt orosz megszállás alatt.

A helyi orvos, Valentyina Orlova több mint fél évszázada gyakorolja szakmáját, és a megszállás alatt is dolgozott, bár a rendelőt találat érte. "Eltelt több mint két év, de néha még mindig azt hiszem, hogy csak egy rémálom az egész" – mondja mosolyogva.

A településen csend van, de az elmúlt napokban becsapódások voltak. "Hallani lehet, ha jönnek a drónok" – mondja egy helyi férfi, aki segélyszállítmányból pakol kenyeret a biciklijére. Az utolsó bolt egy hete bezárt, a helyben maradóknak a humanitárius segélyszállítmányok jelentik az egyetlen élelmiszerforrást.

"Most már nem kockáztatok tovább" – mondja a 48 éves Pavel az evakuációs buszon ülve, aki Harkivba költözik. Valerija, aki fiait a fronton tudja, és Natalija, aki a háború miatt elveszítette munkáját, szintén reménykedik Harkivban a jobb életben. A katonai helyzet 2022 óta sokat változott, a megszállás után az ukrán ellentámadás felszabadította a területet, de 2023 második felétől ismét voltak becsapódások.

2024 februárjától újabb tüzérségi támadások és drónok jelentek meg az oroszok eszköztárában. Az oroszok már nem követik el azokat a hibákat, mint két évvel ezelőtt, és a KAB légibombák, valamint az újszerű siklóbombák is megjelentek az arzenáljukban. "Az az igazság, hogy ezekkel az eszközökkel Oroszország a végtelenségig tudja fenyegetni Ukrajnát" – mondja egy önkéntes, Denisz.

Az oroszok tudatosan támadhatják a polgári célpontokat is, mint amilyen az Epicentr bevásárlóközpont volt, amelyet egy siklóbomba talált el. Az orosz sajtó szerint az áruház katonai célokat szolgált, de a helyiek szerint működött és közelében soha nem volt katonai egység.

A Derhacsiból Harkiv felé vezető út mentén fekvő piacon a nyugdíjas Jelena a kertben megtermelt zöldségeket árulja. A piac közelében májusban két becsapódás is volt, de a helyiek igyekeznek alkalmazkodni a háborús körülményekhez. "A házat helyrehozzuk, a kertet rendbe rakjuk. Az a lényeg, hogy élünk" – mondja Ljudmila, aki házánál a romkupacra egy rózsaszín plüssnyulat is helyezett.