Drágul a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

Egy év alatt 11 százalékkal emelkedett a személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos díja, elérve a 56 ezer forintot, míg a fővárosi autósoknál ez az összeg majdnem 80 ezer forintot tesz ki.

2024 első negyedévének végén a személygépkocsik kgfb átlagos éves díja 56 ezer forint volt, ami 7 százalékos növekedést jelent az előző negyedéves adatokhoz képest, részben szezonális hatásokra visszavezethetően az MNB szerint. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján 4,16 millió ilyen szerződés van, ebből 3,54 millió vidéki és 0,62 millió budapesti autósoké.

A vidéki autósok átlagos éves díja 52,4 ezer forint, míg a budapestieké 79,8 ezer forint, ami jelentős, több mint 27 ezer forintos különbséget mutat. Az országos átlagdíj éves szinten 11 százalékkal nőtt, a fővárosiaknál 7, a vidékieknél pedig 12 százalékos emelkedést regisztráltak. A 2024 márciusi év/év alapú infláció 3,6 százalék volt, ami alapján a kgfb-díj emelkedési ütemének csökkenése várható.

A biztosítók által a kgfb-károkra kifizetett összegek egy év alatt 8 százalékkal nőttek, ami azt jelzi, hogy a kárráfordítások növekedése már négy negyedéve elmarad a díjemelkedés ütemétől. Az MNB korrigált Kgfb-indexe, amely a díjváltozások indokoltságát méri, 130 százalékon áll, kisebb emelkedést mutatva az első negyedévben.

A flottás járművek közül a taxik és kisebb buszok díjai 20 százalék feletti növekedést mutattak, míg a nehéz pótkocsik díjai csak 3 százalékkal emelkedtek. Az egyedi kgfb szerződések díjai eltérhetnek az átlagos változástól, és az ügyfeleknek lehetőségük van szerződéskötési évfordulójukon a legkedvezőbb ajánlat kiválasztására és új szerződés megkötésére.

A Bank360.hu szakértői azt javasolják, hogy az évforduló előtt érdemes összehasonlítani a meglévő szerződés díját az aktuális biztosítói ajánlatokkal, egy online kötelező biztosítás kalkulátor segítségével, mivel így kedvezőbb ajánlatot is találhatunk.