Kína felszólítja az Egyesült Államokat a nyomásgyakorlás megszüntetésére

Ma Zhaoxu, Kína külügyminiszter-helyettese arra kérte az Egyesült Államokat, hogy hagyjanak fel Kína rágalmazásával és a kínai vállalatok elleni visszaélésszerű szankciókkal, hangsúlyozva a kétoldalú kapcsolatok stabilizálódásának és Tajvan kérdésének érzékenységét.

Ma Zhaoxu a kínai-amerikai tárgyalásokon szólította fel Washingtont, hogy kerülje el Kína rágalmazását és a kínai vállalatok elleni visszaélésszerű szankciókat. A külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy fontos a kínai-amerikai kapcsolatok stabilizálódása, és felhívta a figyelmet Tajvan kérdésének érzékenységére.

A tárgyalások során Ma Zhaoxu kifejtette, hogy Kína szeretné, ha az Egyesült Államok abbahagyná a rágalmazást és a nyomásgyakorlást, valamint a kínai vállalatok ellen irányuló egyoldalú intézkedéseket.

A kínai-amerikai kapcsolatok jelenlegi állapotát Ma egy stabilizálódásra váró romlott helyzetként írta le, és kiemelte, hogy a legkritikusabb pont Tajvan kérdése, amely a két ország közötti legérzékenyebb témakör.

Az amerikai oldalról Vedant Patel, a külügyminisztérium helyettes szóvivője pozitívabban látja a fejleményeket, mint az intenzív diplomáciai erőfeszítések részét, amelyek célja az amerikai-kínai verseny felelősségteljes kezelése. Patel megerősítette, hogy több magas szintű kapcsolatfelvételt is terveznek a jövőben.

: Forrás: Reuters