Rejtélyes birodalom kincseire bukkantak

Nagyjából 2000 éves kincseket találtak Kazahsztánban, amelyek a Kangcsü nevű, kevéssé ismert állam idejéből származnak, a Live Science szerint. A leletek egy sírhelyben kerültek elő a turkesztáni sivatagban.

A Kangcsü állam a Krisztus előtti 5. és a Krisztus utáni 4. század között létezett, és bár a történészek nem sokat tudnak róla, ismert, hogy kereskedelmi kapcsolatokat ápolt az ókori Kínával és a Római Birodalommal. A most felfedezett tárgyak azt sugallják, hogy a területen élő mesteremberek magas színvonalú munkát végeztek.

A régészek három ősi sírt tártak fel, amelyek közül kettőt már korábban kifosztottak. Azonban a harmadik sírban számos megőrzött állapotú tárgyat találtak, többek között aranyból készült ékszereket, dísztűt, gyöngyöket, övcsatot, nyílhegyeket és egy nagy, bronzból készült tükröt.

A bronztükör eredetét tekintve a Han-dinasztia korából származik, amely Kínában Krisztus előtt 206 és Krisztus után 220 között uralkodott. Az ilyen tárgyak nagy értéket képviseltek Eurázsiában, ami arra utal, hogy a sírban nyugvó nő gazdag és befolyásos lehetett.

A sírból előkerült két arany fülbevaló is, amelyek rubin és türkiz berakásokkal díszítettek, és a Krisztus előtti 1. században készülhettek. Az ékszerek különlegessége, hogy holdsarló alakúak és úgy tervezték őket, hogy a napfényt visszaverjék.

A felfedezett relikviákat a Kazah Köztársaság Nemzeti Múzeumában fogják bemutatni a nagyközönségnek.