Két új hidat adnak át Magyarországon

A következő hét Magyarországon két jelentős hídátadásnak ad otthont: a Kalocsa–Paks közötti Tomori Pál Duna-híd és a világrekorder sátoraljaújhelyi függőhíd kerül hivatalosan átadásra.

A Tomori Pál híd a huszadik Duna-híd lesz a folyó magyarországi szakaszán, melynek átadására június 6-án, csütörtökön kerül sor. A híd megépülésével jelentősen, körülbelül 15 percre csökken a menetidő Kalocsa és az M6-os autópálya, valamint Kalocsa és Paks között. A híd és a hozzá tartozó úthálózat-fejlesztés nettó 92 milliárd forintból valósult meg, az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában, a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében.

A másik átadásra kerülő híd egy gyalogos kötélhíd Sátoraljaújhelyen, mely a Szárhegyet és a Várhegyet köti össze. A 700 méter hosszú hidat hat acélsodronykötél tartja, és június 4-én, kedden adja át a Nemzeti összetartozás hídja nevet viselő átkelőt. A belépődíj 5000 forint lesz, de a sátoraljaújhelyi és a sárospataki lakosoknak 20 százalék kedvezményt biztosítanak. A világon egyedülálló technológiával épült kötélhíd turisztikai látványosságként szolgál majd, és a beruházás 4,1 milliárd forintba került.

A Tomori Pál híd eredetileg 36,6 milliárd forintra volt becsülve, de a költségek több mint kétszeresére, 92 milliárd forintra nőttek. A híd megépítését a paksi atomerőmű bővítése indokolja, de a dokumentumokból kiderült, hogy a hídon vasút nem lesz, annak ellenére, hogy ez előnyös lehetne a Paks2 számára. A híd kivitelezése során 28 ezer köbméter betont építettek be, az összeszerelt acélszerkezet súlya pedig meghaladja az 5 ezer tonnát.

A híd forgalmát 2200 járműegység/napra tervezték, ami jelentősen alacsonyabb, mint a környező hídjainak forgalma. A hídhoz vezető új utat másodrendű főútnak építik, 90 km/órás sebességre, körforgalmakkal, a lakott területeket elkerülve. A híd költségei és a tervezett forgalom kapcsán felmerülő kérdések ellenére a hídátadás a közelgő választások előtt megtörténik. A sátoraljaújhelyi kötélhíd jegyára a helyiek számára négyezer forintba kerül.