Két magyar cég az egészségipari innovációk elit klubjában

Az Európai Bizottság kiemelt fontosságú európai érdeket szolgáló projekteknek minősítette a Richter és a Biotalentum egészségipari innovációit.

Az Európai Bizottság legutóbbi döntése értelmében két magyar projekt is bekerült az egészségipar terén kiemelkedően fontosnak ítélt kezdeményezések közé. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter ebből az alkalomból fogadta Orbán Gábort, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatóját, és Dr. Dinnyés Andrást, a Biotalentum Kft. vezérigazgatóját.

A miniszter kiemelte, hogy az egészségipar dinamikus fejlődése jelentős hatással van a magyar gazdaság növekedésére, és az ágazat kiemelt helyet foglal el a kormány által közzétett Versenyképességi Stratégiában.

Az egészségipari elit klub új tagjai

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint összesen hat tagállam 14 egészségipari projektje kapta meg az IPCEI-minősítést, amelyek között olyan európai óriáscégek találhatók, mint a francia Sanofi és Euroapi, vagy a spanyol Sylentis. Ezen kiváló vállalatok sorához csatlakozott most a Richter és a Biotalentum is.

A Richter által fejlesztett Flow-Kilo-Lab projekt egy innovatív áramlásos kémiai technológiákat alkalmazó laboratórium kiépítését célozza, amely számos előnnyel rendelkezik a hagyományos technológiákhoz képest. Nagy Márton szerint a projekt környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vesz, költség- és munkaerőhatékonyságban kiemelkedő, valamint növeli a gyógyszerhatóanyag-gyártás rezilienciáját, mivel a laboratóriumi eredmények gyorsan átültethetőek nagyobb léptékű gyártási technológiákba.

A Biotalentum Cardiabetter projektje a cukorbetegség és a szívelégtelenség kezelésében kíván új regenerációs medicinai megoldást kínálni, amelyet hatóságilag engedélyezett klinikai kezelési stádiumba szeretnének eljuttatni. A projekt magában foglalja az orvosi képalkotó gépek fejlesztését a beültetett sejtek nyomon követésére, a preklinikai és klinikai kísérleti fázisok befejezését, valamint a hazai sejtterápiás orvoslás fejlesztését nemzetközi és hazai partnerek bevonásával.