A kenyér ára rekordmagasságban

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legújabb adatai szerint az étkezési búza ára meghaladta a tavalyi rekord szintet, ami aggasztó jeleket mutat a kenyér-biznisz számára. Az étkezési búza átlagos termelői ára átlépte a hetvenezer forintos lélektani határt, míg a takarmánybúza és a takarmánykukorica ára csökkent.

Az AKI jelentése rámutat, hogy az oroszországi alacsonyabb termésvárakozások hatására a búza világpiaci ára jelentősen emelkedett. Németországban, Franciaországban, Oroszországban, Romániában és Bulgáriában is észlelhető volt az áremelkedés.

A hazai helyzetet súlyosbítja, hogy Romániában és Bulgáriában a búza ára még a magyarországinál is magasabb. Az elmúlt tíz hét során az étkezési búza közel tízezer forinttal, a takarmány búza ötezer forinttal drágult.

A kenyér ára is emelkedett az idei évben, a fehér kenyér átlagos ára 871 és 877 forint között ingadozott, míg a félbarna kenyér ára 740 forintra nőtt április végéig. A finomliszt ára viszont változatlan maradt.

Az infláció mértéke áprilisban 3,7 százalékos volt, az élelmiszerek ára pedig 1 százalékkal növekedett. A májusi búzaár emelkedés további nyomást gyakorolhat az árakra.

A kormányzati intézkedések között szerepel, hogy mezőgazdasági és feldolgozóipari pályázatok indulnak, amelyek keretösszege kétszer 200 milliárd forint. A Pékszövetség szerint a piacot a nagyvállalatok uralják, és a kisebb pékségek csak a magasabb árú minőségi termékekkel tudnak versenyben maradni.