Szolgáltatások külkereskedelmi mutatóinak csökkenése

Az év első három hónapjában jelentős mértékben csökkent a szolgáltatások külkereskedelmi forgalma az előző negyedévhez képest, az export 8,7, az import 8,9 százalékkal mérséklődött.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a szolgáltatások külkereskedelmében a többlet 217 millió euróval lett kevesebb az év első három hónapjában az előző negyedévhez képest, azonban az export és import értéke euróban számítva 3,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az első negyedévben a szolgáltatás-külkereskedelem aktívuma 2,4 milliárd eurót tett ki, ami 83 millió euróval több az előző év azonos időszakánál. Az export értéke 7,8 milliárd euróra, az importé 5,4 milliárd euróra rúgott.

A szolgáltatáscsoportok közül a szállítási szolgáltatások, a turizmus és a bérmunka-szolgáltatási díj jelentős mértékben járultak hozzá az aktívumhoz, melynek nagy részét, 65 illetve 71 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolítottuk le. Az EU-val folytatott kereskedelemben 1,3 milliárd eurós többlet keletkezett.

Németország maradt az első számú kereskedelmi partnerünk, őket követi az Amerikai Egyesült Államok és Ausztria. Az üzleti szolgáltatások domináltak az exportban 45 százalékos, míg az importban 56 százalékos részesedéssel.

Az aktívum mérsékelt bővülését elsősorban az üzleti szolgáltatások és a bérmunka-szolgáltatások egyenlegének növekedése segítette elő, míg a turizmus egyenlegében csökkenés volt tapasztalható. Az EU-n kívüli országok esetében a többlet csökkent, különösen az Egyesült Királyság viszonylatában érzékelhető volt a legnagyobb egyenlegromlás.