Japán új generációs rakétavédelmi hadihajók fejlesztésébe kezd

Japán jelentős védelmi fejlesztéseket tervez, amelyek során a világ legnagyobb kapacitású rakétavédelmi hadihajóit kívánja építeni, ehhez pedig a Rolls-Royce fogja biztosítani a motorokat. A South China Morning Post szerint a keleti katonai hatalom külföldi partnerekkel karöltve halad előre a tervek megvalósításában.

A japán kormány korábban határozott a következő generációs Aegis System Equipped Vessels (ASEV) hadihajók fejlesztéséről, amelyekre összesen 6,38 milliárd dollárt különítettek el. Ezek a járművek a modern tengeri hadviselés szinte minden aspektusára képesek lesznek, beleértve a tengeri ballisztikus rakétavédelmet, valamint képességeik között szerepel drónok, repülőgépek, rakéták, ballisztikus robbanófejek és akár műholdak elfogása is a légkörön túl.

A hadihajók méretei is impozánsak: 120 méter hosszúságúak és 25 méter szélességűek lesznek, 12 ezer tonna vízkiszorítással. A nagy méret előnye, hogy jelentős üzemanyagtartalékot képesek magukkal vinni, így hosszabb tengeri küldetésekre is alkalmasak lesznek. Emellett számos légvédelmi és csapásmérő rakétát is képesek lesznek szállítani.

A Rolls-Royce által szállított motorok a világ első MT30-as ikerhajtású hibrid elektromechanikus meghajtási rendszerei lesznek, amelyek már több hadihajón is bizonyítottak. Japán tervei szerint még az év vége előtt megkezdi az első ASEV hadihajó építését. Az amerikai fejlesztésű Aegis tűzvezető rendszerek is helyet kapnak majd a hajókon, tovább növelve ezáltal a védelmi képességeket.