Indiai hőhullám: rekordmeleg és halálos áldozatok

Indiában rendkívüli hőhullám sújtja a keleti államokat, Biharban és Oriszában, ahol az elmúlt 24 órában legalább 15 ember vesztette életét. A fővárosban, Delhiben a héten 52,9 Celsius fokot mértek, ami országos rekord lehet.

A hőhullám várhatóan szombatig tart, és a helyi hatóságok szerint az ország középső és északnyugati részén a következő napokban csillapodhat a hőség, azonban az ország keleti felében még legalább két napig fennmarad a rendkívüli meleg.

Az oriszai kormány az alkalmazottak számára megtiltotta a szabadban végzett tevékenységeket a legnagyobb hőség idején, délelőtt 11 és délután 3 óra között. Delhiben pénteken ismét 43 Celsius fokos hőségre számítanak, miközben a város vízhiánnyal is küzd.

Az Indiai Meteorológiai Hivatal akkor jelent be hőhullámot, ha a hőmérséklet a megszokottnál 4,5-6,4 Celsius fokkal magasabb. Ázsiában több milliárd embert érintenek a rendkívüli hőhullámok, amelyeket a tudósok szerint az emberi tevékenység okozta klímaváltozás hatásai is fokoznak.

Az extrém hőség miatt csütörtökön 15 halálesetet jelentettek. Az oriszai Rourkela egy kórházából tíz halálos áldozatról, a bihari Aurangabadban pedig öt ember haláláról számoltak be napszúrás következtében. Egy aurangabadi illetékes hozzátette, hogy csütörtökön további hét ember a kórházba tartva halt meg, de őket nem sorolták a hőség áldozatai közé, mert a halottkémi vizsgálatot követően derül ki, hogy pontosan mi okozta a halálukat.

A helyi média jelentése szerint a szomszédos Bihar állammal szomszédos Jharkhand államban három ember halt meg feltételezett hőguta miatt. Delhiben, ahol a magas hőmérséklet miatt a madarak és a vadon élő majmok elájultak vagy rosszul lettek, a városi állatkert medencékkel és locsolóberendezésekkel próbál enyhülést hozni 1200 lakójának.

India, a világ harmadik legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátója, célul tűzte ki, hogy 2070-re nettó nulla kibocsátóvá válik. Miközben a hőség az ország egy részét sújtja, az északkeleti Manipur és Assam államokat a Remal ciklon után heves esőzések sújtották, és pénteken több területet elöntött a víz. A monszun esőzések csütörtökön az ország legdélebbi Kerala államának partjait is elérték, a vártnál két nappal korábban.