Honor 200 Lite: a telefon, aminek az ára lehet a veszte

Május végén érkezett meg hazánkba a Honor 200 Lite okostelefon, amelynek vannak előnyös tulajdonságai, mint például a képernyő, az akkumulátor és a méret, azonban a 130 ezer forintos árcédulája miatt olyan hiányosságokat kell elfogadni, amelyek miatt nehéz lenne ajánlani.

A Honor 200 Lite külsőre jellegtelen, de pozitívum, hogy vékony és könnyű, mindössze 6,8 milliméter vastagságú és 166 gramm súlyú. A hátlapi kamerasziget túlméretezettsége miatt azonban az asztalon kotyog a műanyag keretes és hátlapos készülék. A fogása kellemes a lekerekített sarkok és a matt hátlap miatt, amely nem gyűjti az ujjlenyomatokat.

A készülék jobb oldalán található az ujjlenyomat-olvasóként is funkcionáló bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzó, bal oldalon a SIM-tálca, alul pedig az USB-C port és az egyetlen hangszóró nyílásai. Nincs sztereó hangzás, jack-csatlakozó, IP-védelem, és az alap tárhely sem bővíthető SD-kártyával.

A Honor 200 Lite kijelzője egy 6,7 hüvelykes, 1080 x 2412 pixel felbontású, 90 Hz-es AMOLED panel, amely kiváló képminőséget és fényerőt kínál. Az előlapi kamera egy kapszula alakú lyukban helyezkedik el, de a kijelző nem támogatja a HDR megjelenítést és az Always on Display funkciót sem.

A hardver terén viszont már kevésbé állja meg a helyét a telefon, a Dimensity 6080 processzor és a Mali-G57 MC2 grafikus egység nem nyújt kiemelkedő teljesítményt. Az Antutu benchmark programban szerény pontszámot ért el, és az Android 14 alapú Magic OS 8.0 kezelőfelület animációi is akadoznak. Az 5G támogatott, de a Bluetooth csak 5.1-es, a Wi-Fi pedig az 5-ös szabványú, eSIM támogatás nélkül.

Az akkumulátor 4500 milliamperórás, 35 wattos vezetékes töltéssel, ami akár két napos üzemidőt is kínálhat. A dobozban azonban csak egy SIM-tűt és USB-A/USB-C töltőkábelt találunk, a gyors töltéshez szükséges adaptert külön kell megvásárolni.

A Honor 200 Lite négy kamerával rendelkezik, egy 50 megapixeles előlapi és egy 108 megapixeles főkamerával, valamint egy 5 megapixeles ultraszéles és egy 2 megapixeles makró egységgel a hátlapon. A főkamera nappali fényviszonyok között jó képeket készít, de gyenge fényben a részletek elvesznek, és képstabilizálás hiányában a képek könnyen elmosódhatnak. Az ultraszéles és makró egységek teljesítménye nem kiemelkedő, a videózás pedig csak Full HD minőségben és 30 fps mellett lehetséges, képstabilizálás nélkül.

A Honor 200 Lite ára 130 ezer forint, ami magasnak tűnik a kínált tulajdonságokhoz képest. Ennyiért jobb készülékeket is találhatunk a piacon, például a Xiaomi Redmi Note 13 5G-t, a Motorola Moto G84-et vagy a Nothing Phone (2a)-t és a Samsung Galaxy A35-öt, amelyek jobb hardverrel és szoftveres támogatással rendelkeznek.