A Hamász feltételei a túszokról szóló tárgyalásokhoz

A Hamász kijelentette, hogy csak akkor tárgyal a túszokról, ha Izrael leállítja a gázai harcokat, de Izrael nem hajlandó erre. Netanjahu miniszterelnök munkatársa szerint Izrael nem fejezi be a háborút a túszokért cserébe.

A Hamász azzal a feltétellel hajlandó tárgyalni a túszok szabadon bocsátásáról, hogy Izrael befejezi a Gázai övezetben folytatott harcokat. A palesztin szervezet október 7-i támadása után kezdődött konfliktusban a Hamász egy teljes megállapodást szeretne kötni, amely magában foglalná a palesztin biztonsági foglyok szabadon bocsátását is, de csak ha Izrael "felhagy a gázai emberek elleni háborújával és agressziójával".

A Hamász tájékoztatta a közvetítőket, hogy a tárgyalások csak akkor folytatódnak, ha Izrael minden hadműveletét beszünteti a Gázai övezetben a tárgyalások kezdetén.

Cahi Hanegbi, Netanjahu miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadója, egy csütörtöki találkozón a túszok családtagjainak azt mondta, hogy Izrael nem fogja befejezni a háborút az összes túszért cserébe. Hanegbi szerint a kormány "első szakaszban" megállapodást köthet a "humanitárius" kategóriába tartozó túszok, vagyis a nők, betegek és idősek visszajuttatásáról.

A találkozón Hanegbi kifejtette, hogy nem hiszi, hogy a jelenlegi kormánynak sikerülne az egész megállapodást lezárnia, és kijelentette, hogy a kormány nem fogja leállítani a háborút az összes túszért cserébe. "Folytatnunk kell a harcot, hogy ne legyen újabb október 7. 2027 októberében" – mondta Hanegbi.

Hanegbi hozzátette, ha a túszok nem térnek vissza heteken vagy néhány hónapon belül, akkor nincs másik tervük, és a harcot Gázában és északon fogják folytatni, majd ezután fognak új helyzetértékelést tartani. Egy résztvevő válaszul azt mondta: „Nos, akkor elvesztünk”, mire Hanegbi csak annyit felelt: „Így van”.

A konfliktus tovább fokozódott, amikor legalább 12 palesztin halt meg egy izraeli légicsapás során Rafahban, a Gázai övezet déli részén, miközben a harcok több más területen is folytatódtak. Az áldozatok civilek voltak, akik egy holttestet próbáltak kiemelni a romok alól. Egy másik palesztin civil is életét vesztette az Al-Shati menekülttáborban történt légicsapás során. Izrael a Gázai övezet több részén is összecsapásokat jelentett, de nem kommentálta azonnal a Rafahban történt haláleseteket.

Rafah térségében az izraeli erők célja az volt, hogy ellenőrzésük alá vonják a Gázai övezet és Egyiptom közötti határ menti ütközőzónát, amit sikerrel hajtottak végre, így átvették az irányítást Gáza teljes szárazföldi határa felett. Annak ellenére, hogy a Nemzetközi Bíróság felszólította Izraelt a támadások leállítására, a harcok továbbra is folytatódtak a térségben.

A Gázai övezet más területein is folytatódtak az összecsapások, ahol a Hamász több száz harcosát tudta összpontosítani, például a Dzsabália menekülttáborban. Itt a harcok mintegy három hete robbantak ki, és az IDF szerint csak a múlt hétre sikerült lezárni a harcokat a korábban elfoglalt területen. A Hamász harcosai az izraeli erők által csak részben felderített alagútrendszerben rejtőzve őrizhették meg harcképességüket és felszerelésüket.

Az izraeli katonák eddig fel nem fedezett alagútrendszereket jártak be, ahol összesen 7, a 2023 október 7-i támadásban meggyilkolt izraeli holttestét fedezték fel. Az izraeli hadsereg több fegyverraktárat, összeszerelő műhelyt és rakétaindítót talált Dzsabaliában, az utászok pedig összesen 12 kilométernyi felderített alagutat robbantottak fel.

Hétfő éjjel és kedd hajnalban további legalább 37 ember halálát okozták az izraeli bombázások és légicsapások Rafah városánál. Az izraeli hadsereg tagadta, hogy lecsapott volna az al-Mawasi humanitárius területén. Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke pedig kijelentette, hogy Rafahban folytatja a nyomást. Szerinte a csapataiknak be kell vonulniuk a városba, hogy szétverjék a Hamászt és visszaadják a háborút kiváltó október 7-i támadásban ejtett túszokat.