Újabb incidens Szlovákiában: Gyermek célzott játékfegyverrel az államfő házára

Szlovákiában nem csitulnak a kedélyek: egy gyermek játékfegyverrel célzott Peter Pellegrini köztársasági elnök házára egy mozgó autóból, ami komoly felháborodást váltott ki.

Az esetet Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter hozta nyilvánosságra egy pénteki sajtótájékoztatón, ahol bemutatott egy videófelvételt. A felvételen látható, hogy egy símaszkos gyermek, aki a hátsó ülésen utazott, egy lehúzott ablakon keresztül játékfegyverrel célzott az államfő vereknyei (Vrakuňa) otthona felé.

A belügyminiszter kommentárja szerint egyesek számára ez vicces lehet, de ők másképp látják a helyzetet. A gyermek édesapját, aki a pozsonyi rendszámú BMW X6-os volánjánál ült, azonosították, és bevallotta, hogy tudatában volt annak, hogy az érintett házban Pellegrini lakik, de az egészet csupán játéknak szánták.

Šutaj Eštok szerint azonban ez egy veszélyes játék, különösen azután, hogy Robert Fico volt kormányfő ellen május 15-én fegyveres merényletet követtek el, amely következtében szigorították a biztonsági intézkedéseket. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a helyzet könnyen tragédiába torkollhatott volna, ha a biztonsági személyzet vagy a rendőrök fenyegetésként értékelik a gyermek cselekedetét.

A belügyminiszter szavai szerint a gyermek életét is veszélybe sodorta az eset, és felvetette a kérdést, vajon tényleg azt szeretnék-e tesztelni, hogy a rendőrség készen áll-e a beavatkozásra. A rendőrség az ügyben eljárást indított, és jelenleg körülbelül 50 olyan üggyel foglalkozik, amelyek a közösségi hálón megjelenő gyűlölködő megnyilvánulásokkal és bűncselekmény elkövetésének helyeslésével kapcsolatosak.

A Fico elleni merénylet

Robert Fico ellen a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, egyebek mellett azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának. A szlovák hatóságok korábbi közlése szerint vizsgálják, hogy az elkövetőnek voltak-e bűntársai, amit Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter „valószínűbb forgatókönyvnek” nevezett. A Telex szerint a magyar kormány a támadás után rövid úton baloldalivá faragta Robert Fico merénylőjét, amit a kormánymédia egy álhírként terjedő fotóval próbált alátámasztani, miközben a 71 éves Juraj Cintula neonáci aktivista is volt már életében. A szlovák belügyminiszter figyelmeztetett: a merénylet óta fokozott biztonsági készültség van érvényben az országban.