Gruevszki cége továbbra is profitál tanácsadásból

Orbán Viktor macedón jó barátja, az elítélt és Magyarországra menekült volt macedón elnök, Nikola Gruevszki, 2021 nyarán alapított egy tanácsadó céget, amely tavaly is milliós profitot termelt.

Nikola Gruevszki, aki 2018-ban menedékstátuszt kapott Magyarországon, 2021-ben döntött úgy, hogy saját vállalkozást indít egy péceli Kádár-kockában. Az I.C.I.C Kft. főtevékenysége tanácsadás, és a vállalkozás éves beszámolói szerint Gruevszki tanácsai iránt van kereslet, hiszen a cég néhány millió forintos árbevételt realizál évente.

A legfrissebb beszámolók alapján a volt macedón elnöknek 2021-ben kevesebb munkája volt, mint az előző évben, ám így is 3,8 millió forintos árbevételt könyvelt el, szemben az előző évi 11 millió forinttal. A cég kiadásai elenyészőek, mindössze 1,28 millió forintot jelentenek anyagjellegű kiadásként, és mivel alkalmazottja nincs, személyi jellegű ráfordítások sem terhelik a vállalkozást.

Gruevszki cége így 2021-ben 2,2 millió forintos nyereséget ért el, amit a volt elnök teljes egészében osztalékként kivett. Ez a gyakorlat nem új, hiszen korábban is megtette ezt, így az elmúlt két év során összesen 14,7 millió forinthoz jutott a tanácsadásból.

A kapcsolatok terén Gruevszki továbbra is jó viszonyt ápol a magyar kormány tagjaival. Szijjártó Péter külügyminiszter korábban nyilatkozott arról, hogy Gruevszkit rendszeresen fogadja saját irodájában, és tanácsait kéri a Nyugat-Balkánnal kapcsolatos ügyekben. Szijjártó szerint Gruevszki a térségről a legmegbízhatóbb információkkal rendelkezik, köszönhetően annak, hogy 10 évig volt Macedónia miniszterelnöke.