Olaszország és Görögország cáfolja az USA-val kapcsolatos migrációs megállapodásokat

Görögország és Olaszország határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint megállapodást kötöttek az Amerikai Egyesült Államokkal latin-amerikai migránsok befogadására. Mindkét ország kiemelte, hogy folyamatosan törekszenek a migrációs nyomás kezelésére, de a jelentésekkel ellentétben nem terveznek több száz ember befogadását.

A görög migrációs miniszter, Dimitrisz Kairidisz pénteken világossá tette, hogy semmilyen megkeresés vagy megállapodás nem történt az amerikai kormány részéről. Kairidisz hangsúlyozta, hogy Görögország nem fogadott be, és nem is tervez befogadni migránsokat ebben a keretben.

Az olasz kormány szintén cáfolta a pletykákat, de elismerte, hogy tárgyalások folynak egy nagyon korlátozott méretű migránscsere programról. Ebben a programban az Egyesült Államok néhány líbiai migránst fogadna be, cserébe Európa néhány latin-amerikai menedékkérőt fogadna be. Az olasz belügyminisztérium egyik forrása hangsúlyozta, hogy Olaszország nem fogadna be több száz embert, tekintettel a már meglévő befogadókapacitásra nehezedő nyomásra.

Olaszország korábban megállapodást kötött Albániával, amelynek keretében feldolgozóközpontok létrehozását tervezik, ami szintén része az ország migrációs nyomás kezelésére irányuló törekvéseinek.

: Reuters