A francia miniszterelnök figyelmeztetése a szélsőjobb szavazóinak

A francia miniszterelnök, Gabriel Attal szerint a szélsőjobbra szavazók a Brexitet megbánó britek sorsára juthatnak a közelgő európai parlamenti választásokon.

Gabriel Attal, a francia miniszterelnök figyelmeztetést intézett a választókhoz, mondván, hogy a szélsőjobbra szavazók hasonló helyzetbe kerülhetnek, mint azok a britek, akik megbánták a Brexitet. Attal a RTL helyi rádiójában beszélt erről, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a britek többsége megbánta a döntést, és néha azt is, hogy nem mentek el szavazni, vagy olyanra voksoltak, ami károsan érintette az országukat.

A miniszterelnök a Brexit kapcsán ellentmondásokra is utalt, példaként említve, hogy az Egyesült Királyságban nőtt az illegális bevándorlók száma az EU-ból való kilépés óta, és gazdasági nehézségekkel küzdenek.

Attal hozzátette, hogy a legutóbbi brit közvélemény-kutatások szerint, ha újra megismételnék a 2016-os népszavazást, az Egyesült Királyság az EU-ban maradás mellett döntene. Franciaország esetében is úgy véli, hogy az ország nem lenne erősebb egyedül.

A közvélemény-kutatások szerint Marine Le Pen szélsőjobboldali, bevándorlásellenes Rassemblement National (RN) pártja vezet Franciaországban, Jordan Bardella vezetésével több mint 30 százalékos támogatottságot élvezve, kétszer annyit, mint a centrista csoportosulás, amelyet Attal és Emmanuel Macron elnök támogat.

Le Pen pártja már nem támogatja a Frexitet, azaz a francia EU-kilépést, és azon dolgozik, hogy bővítse szavazói bázisát azzal az érveléssel, hogy Franciaország maradjon az EU-ban és belülről változtassa meg az intézményt. Attal azonban úgy véli, hogy a szélsőjobb politikája lényegében Franciaország EU-ból való kilépéséhez vezetne.

Attal szerint, ha a szélsőjobb jelentős erővel jelenne meg az Európai Parlamentben, akkor képesek lennének blokkolni az európai intézményeket, ami veszélyes következményekkel járna Franciaország számára.

Az Ifop legfrissebb közvélemény-kutatása szerint az RN 33,5 százalékon áll, messze megelőzve a Macron által támogatott kormányzati szövetséget, amely 16 százalékon áll, míg a szocialista lista 14 százalékkal a harmadik helyen.

A francia szélsőjobboldali pártoknak szoros kapcsolata van Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, aki a legutóbbi elnökválasztás alkalmával Mészáros Lőrinc MKB bankján keresztül hitelezte Marine Le Pen kampányát, és Éric Zemmour is jó kapcsolatot ápol vele.