Kiegészítő hüvelykujj a Cambridge-i Egyetem kutatóitól

A Cambridge-i Egyetem kutatói egy mechanikus hüvelykujjat fejlesztettek ki, amelyet a lábujjak mozgatásával lehet irányítani, és amely segíthet a kéz fogóképességének javításában. Az emberi kéz fogóképességének javítása érdekében a kutatók egy olyan mechanikus hüvelykujjat tesztelnek, amelyet sebészeti beavatkozás nélkül lehet használni. A 3D-nyomtatással előállított alkatrészekből álló hüvelykujjat elektromotoros szerkezet egészíti ki, és a valódi hüvelykujjal szemben, a kisujj mellé helyezhető fel. A robotujjat a lábujjak mozgatásával lehet irányítani, ahol a jobb nagylábujj lenyomásával behúzódik, a bal nagylábujj nyomásával pedig kinyújtódik.

A Robo-Finger kipróbálására egy tanulmány keretében 596 személy kapott lehetőséget, akik 3 és 96 év közötti korosztályt képviseltek. A résztvevők közül csupán négyen nem tudtak megbirkózni a feladattal, ami többnyire a kezükön való elférés hiánya, vagy a nyomásérzékelők nem megfelelő reakciója miatt volt. A gyerekek számára kisebb változatot biztosítottak.

A tesztalanyoknak egy perc állt rendelkezésükre a szerkezet megismerésére, majd különböző feladatokat kellett végrehajtaniuk, mint például tollak vagy habszivacsok felemelése és mozgatása. A Science Robotics tudományos folyóiratban közzétett eredmények szerint a gyerekek és az idősebbek általában kevésbé voltak képesek jól használni a hüvelykujjukat, de a résztvevők 98 százaléka már az első percben képes volt a hüvelykujját alapfunkciójában használni. A nem, kézügyesség, hangszeres ismeretek nem befolyásolták a kezelést, azonban az életkor, testsúly, életmód, fizikai adottságok, kulturális háttér és a technológia iránti nyitottság igen. Ezeket a tényezőket egy nagyobb tanulmány keretében fogják részletesebben vizsgálni.

A kiegészítő hüvelykujj gyakorlati előnyei közé tartozik például az, hogy egy kézzel is el lehet végezni olyan műveleteket, amelyekhez normál esetben két kéz szükséges, mint például csavaros kupakkal ellátott palackok kinyitása.