A kormány nem reagált a NATO-t méltató ősfideszes kijelentésekre

A Magyar Atlanti Társaság konferenciáján Németh Zsolt, a Fidesz politikusa kiemelte a NATO szerepét Magyarország védelmében, míg a kormányzat álláspontja változatlan maradt, és nem küldenek katonákat vagy fegyvereket Ukrajnába.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert Vadai Ágnes (DK) kérdezte Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnökének NATO-val kapcsolatos erős nyilatkozatáról. Németh Zsolt szerint a NATO nem oroszellenes szervezet, és nem tervezi Oroszország megtámadását, de képes megvédeni tagjait egy orosz támadástól.

A politikus hozzátette, hogy Oroszország nem feltétlenül akarja megszállni Magyarországot, csupán befolyásolni szeretné, hogy milyen nemzetközi kapcsolatokat ápoljon, milyen fegyverekkel rendelkezzen, és mit képviseljen nemzetközi fórumokon. Németh Zsolt kiemelte, hogy a NATO-tagság nem csak fizikai biztonságot nyújt, hanem a magyar szuverenitás védelmében is kulcsszerepet játszik.

A honvédelmi miniszter nem reagált közvetlenül a felvetésekre, Vargha Tamás honvédelmi államtitkár viszont megerősítette, hogy Magyarország 25 éve a NATO elkötelezett tagja, és hangsúlyozta, hogy az ország nem küld katonákat vagy fegyvereket Ukrajnába.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban, 2016-ban Tusnádfürdőn, a NATO-tagság fontosságát hangsúlyozta, és egy európai hadsereg létrehozását szorgalmazta, amely valódi közös haderő lenne. Azonban a kormányzat jelenlegi álláspontja szerint Magyarország ki kíván maradni az orosz-ukrán háborúból.