Medián: A Fidesz és a Tisza Párt támogatottsága is nőtt

A Medián legfrissebb felmérése szerint a Fidesz és a Tisza Párt támogatottsága emelkedett, míg a DK–MSZP–Párbeszéd támogatottsága csökkent, de még mindig valószínű, hogy bejutnak az Európai Parlamentbe. A Momentum és a Mi Hazánk határesetnek számítanak, a Kutyapárt viszont jelentősen visszaesett.

A Medián közvélemény-kutatása 1000 szavazókorú magyarországi lakos megkérdezésével készült május 27. és 29. között a HVG megbízásából, a június 9-ei európai parlamenti választások előtt. A kutatás eredményei szerint a Fidesz–KDNP továbbra is vezető helyen áll, 46 százalékos támogatottsággal, míg a Tisza Párt támogatottsága 27 százalékra nőtt.

A Demokratikus Koalíció–MSZP–Párbeszéd listája 2 százalékponttal kevesebb támogatást kapott, de 6 százalékon állva még mindig esélyes a bejutásra, hasonlóan a Mi Hazánkhoz, amely szintén 6 százalékon áll. A Momentum támogatottsága 5 százalék, míg az MKKP 4 százalékot ért el. A Jobbik 2, a Második Reformkor, a Mindenki Magyarországa Néppárt és az egyéb pártok 1-1 százalékon állnak.

A Medián kutatói azonban hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi adatok nem tekinthetők előrejelzésnek, mivel a kampány még fokozódni fog, és több vita is hátravan. Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója szerint kérdéses, hogy beválik-e a Fidesz taktikája, miszerint a magasabb önkormányzati választási részvétel miatt a kormánypárti EP-listára is többen szavaznak majd.

Öt magyarországi kutatóintézet – az Alapjogokért Központ, a Magyar Társadalomkutató Kft., a Nézőpont Intézet, a Reál-PR 93 és a Századvég – közös kerekasztal-beszélgetésen ismertették a legfrissebb felméréseiket, amelyek szerint a Fidesz–KDNP támogatottsága stabilan magas, a Tisza Párt a második legtöbb szavazatot szerezheti meg, és a DK–MSZP–Párbeszéd a harmadik helyen áll.

A Europe Elects frissítése szerint a Fidesz és a Demokratikus Koalíció egy-egy képviselővel többet kaphat az előző előrejelzéshez képest, míg a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk elveszítette a megjósolt egy-egy képviselőhelyét.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat keretében készült a felmérés, de az Európai Parlament a tartalomért nem vállal felelősséget. Závecz Tibor, a Závecz Research társadalomkutató intézet ügyvezető igazgatója szerint az eddiginél magasabb részvételre számít, és a választók számára a legfontosabb kérdés, hogy 2026-ban ki legyen Orbán Viktor kihívója, ami jelentős hatással lehet a kisebb pártokra.

Sok még a bizonytalansági tényező, de a magas részvétel nagyon rossz a kis pártoknak, így a Jobbiknak, Márki-Zay Péter pártjának (Mindenki Magyarországa Néppárt), Vona Gábor pártjának (Második Reformkor Párt), a Momentumnak és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak.