Ficó állapota javul: önállóan étkezik és mankóval közlekedik

A szlovák kormányfő, aki súlyos merényletet élt túl, már mankóval jár és önállóan étkezik. Ficót a besztercebányai kórházból átszállították Pozsonyba, ahol a Sokolská Residence-ben lábadozik saját lakásában.

A miniszterelnök jelenlegi állapota nem igényel folyamatos orvosi felügyeletet, és nincs szüksége kerekesszékre vagy egyéb speciális segédeszközökre. Diétás étrendet kell követnie, de már képes önállóan enni, és könyökmankók segítségével mozog. A Denník N. információi szerint Ficót a pozsonyi Szent Mihály Kórház orvosa fogja ellátni, aki ismeri az állapotát és otthon is figyelemmel kíséri majd annak alakulását. Ha szükséges, intravénás gyógyszereket is felírhatnak neki otthonában.

A merénylet, amely során Ficót május 15-én egy szélsőséges merénylő lőtte meg, súlyos belső sérüléseket okozott. A miniszterelnök vékonybele öt helyen sérült meg. Erik Kaliňák, a Miniszterelnökség vezetője szerint az orvosok szerencsésen megműtötték, és millimétereken múlt, hogy a sérülés nem lett végzetes. A Postoj.sk portál idézi Kaliňákot, aki szerint az orvosok csodát tettek. A sebészek szerint a vékonybélsérülés a szerencsésebb sérülések közé tartozik, de a műtét után is szükséges volt a has belső öblítése a szepszis veszélye miatt, amit antibiotikumokkal próbálnak megelőzni.