Hrutka János: A magyar futballszezon értékelése

A magyar labdarúgásban a Ferencváros dominanciája folytatódott az élvonalban, míg a másodosztályban a Nyíregyháza és a Győr ünnepelhette a feljutást. A Ferencváros különösebb nehézség nélkül őrizte meg pozícióját, míg a másodosztályban a Nyíregyháza és a Győr került ki győztesen a Vasas kárára.

A Ferencváros vezetőedzői posztján az elmúlt egy év során négy szakember is megfordult, köztük Dejan Sztankovics, akinek 300 napos magyarországi "nyaralása" ambivalens érzéseket váltott ki. Sztankovics ígéretei és a csapat Európa-konferencialiga csoportköréből való továbbjutása mellett a kupadöntő és az Újpest elleni derbi előtti távozása is emlékezetes maradt. Az edzőváltások ellenére a Ferencváros vezetőedzői az elmúlt hat évben kiemelkedő mérkőzésenkénti pont- és gólátlagokat értek el.

A Ferencváros keretének értéke az elmúlt években ötszörösére nőtt az üldözőkéhez képest, ami jelentős előnyt biztosított a csapatnak. A klub transzferei is jelentős összegeket tükröznek, az elmúlt hat évben a bevétel és a kiadás közötti különbség 19,44 millió euró volt.

A magyar bajnokság fejlődése azonban elmarad a kívánt mértéktől, a légiósok aránya magas, és a bajnokság átlagéletkora is a legmagasabbak között van a közép-európai térségben. A Ferencvárosnak közel negyven nap múlva Bajnokok Ligája-selejtezőt kell játszania, ami további kihívások elé állítja a csapatot.

A Paks idei teljesítménye kiemelkedő volt, hiszen a Magyar Kupa elhódítása mellett bajnoki második helyezést is elértek, ami történelmi pontrekordot jelentett a számukra.

A magyar futballszezon véget ért, és bár a Ferencváros dominanciája továbbra is megkérdőjelezhetetlen, a többi csapatnak is fejlődnie kell ahhoz, hogy a nemzetközi porondon is eredményesebbek lehessenek.