Amerikai F-35B lopakodó vadászgép balesete Albuquerque-ben

Függőleges felszállás közben balesetet szenvedett egy F-35B Lightning II lopakodó vadászgép az Egyesült Államokban, Albuquerque repülőterén, a pilótának katapultálnia kellett.

Az eset május 28-án történt, amikor a Lockheed Martin által gyártott vadászgép üzemanyagért érkezett az új-mexikói városba, de a felszállás során problémák adódtak. A gépnek függőlegesen kellett volna felszállnia, azonban a manőver sikertelen volt, így a repülőgép a földre zuhant és megsérült.

A F-35B különlegessége, hogy képes álló helyzetből, függőlegesen is felszállni, azonban ezúttal ez nem sikerült. A pilóta a baleset során katapultált, jelenleg kórházban ápolják, de szerencsére komolyabb sérülések nélkül megúszta az esetet.

A repülőgép vészhelyzet esetén automatikusan is képes elindítani a katapultálás folyamatát, így egyelőre nem tisztázott, hogy a pilóta, vagy a gép automatikája kezdeményezte-e a menekülést. A Lockheed Martin tájékoztatása szerint a vadászgép eredetileg Texasból, Fort Worth-ből indult és Kaliforniába, az Edwards légibázisra tartott. A baleset körülményeit még vizsgálják.