Evergrande alapítója életre szóló tiltást kapott az értékpapírpiacokon

Kína súlyos büntetést szabott ki az Evergrande ingatlanvállalatra és annak alapítójára, Hui Ka Yan-ra, aki mostantól életre szólóan nem vehet részt az értékpapírpiacokon.

Az Evergrande ingatlanfejlesztő vállalat, Hengda Real Estate nevű egységére Kína 577,1 millió dolláros bírságot rótt ki, míg az anyacég alapítóját, Hui Ka Yan-t egy életre eltiltották az értékpapírpiactól. A Kínai Értékpapír-szabályozó Bizottság pénteki bejelentése szerint az Evergrande Hengda Real Estate 4,18 milliárd jüan (577,1 millió dollár) értékű büntetést kapott. A vádak között csalárd kötvénykibocsátás és illegális információközlés is szerepel.

A szabályozó hatóság emellett 47 millió jüanra bírságolta Hui Ka Yan-t, az Evergrande alapítóját, aki így nem csak anyagilag, hanem jogilag is súlyos következményekkel néz szembe. Az Evergrande csoport, amely Kína egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője, agresszív terjeszkedése révén több mint 300 milliárd dollárnyi adósságot halmozott fel. A kínai szabályozó hatóságok 2020-ban hozott intézkedései, amelyek korlátozták az ingatlanszektor hitelfelvételét, tovább súlyosbították a vállalat likviditási problémáit. Az adósságkötelezettségek teljesítésében mutatkozó nehézségek projektkésedelekhez, valamint a beszállítók és befektetők pénzügyi problémáihoz vezettek.

A kínai kormány állami tulajdonú vállalatok bevonásával, közvetlen mentőakció nélkül kezelte a helyzetet. A válság jelentős gazdasági következményekkel járt, hiszen szabályozási reformokat indított el a kínai ingatlanszektorban, és rámutatott a magas tőkeáttétel kockázataira. Az Evergrande adósságának átstrukturálására irányuló erőfeszítések jelenleg is zajlanak.

: Forrás: Reuters