Európai fiatalok körében erősödik a szélsőjobboldal

Az európai fiatalok politikai attitűdjeit vizsgáló friss kutatások szerint a bevándorlásellenesség növekszik, és egyre többen szavaznak radikális jobboldali, illetve szélsőjobboldali pártokra. A férfiak és nők között jelentős különbségek figyelhetők meg ebben a tendenciában.

Az Eurobarometer adatait elemezve a The Guardian arra a következtetésre jutott, hogy az Y és Z generációk tagjai egyre inkább bevándorlásellenesek, és ez a tendencia egyes országokban még az idősebb generációknál is erőteljesebb. A baby boomerek Európa-szerte a leginkább bevándorlásellenesek, de a fiatalabb nemzedékek is jelentős arányban osztják ezt az attitűdöt. Az elmúlt években minden generációban növekedett a bevándorlásellenesség, a 15 és 24 év közöttiek körében 32-ről 35 százalékra, míg a 25 és 34 év közöttiek körében 38-ról 42 százalékra emelkedett.

Szlovéniában az Y generáció a leginkább bevándorlásellenes, míg Franciaországban, Lengyelországban és Magyarországon a baby boomerek mutatják a legnagyobb ellenállást a bevándorlás iránt. Magyarországon a bevándorlásellenesség a legmagasabb, a baby boomerek 80, az X generáció 77, a Z generáció 76, az Y generáció pedig 68 százaléka mutat ilyen attitűdöt.

A Politico elemzése szerint a bevándorlásellenes pártok egyre népszerűbbek a fiatal szavazók körében, miközben az idősebbek inkább az establishment-pártokat támogatják. A fiatal férfiak jellemzően a radikális jobboldali pártok felé húznak, míg a fiatal nők gyakrabban a baloldali és zöld pártokat részesítik előnyben.

Franciaországban a Nemzeti Tömörülés vezet a fiatalok körében, Németországban az AfD a legnépszerűbb a 14 és 29 évesek között, Belgiumban a Z generációs férfiak körében a Flamand Érdek, míg a nők a Zöldeket részesítik előnyben. Finnországban a radikális jobboldali Finnek pártja vezet a férfiak körében, de a nők körében lényegesen kevésbé népszerű.