Az egyetlen magyar, aki két súlycsoport bokszvilágbajnoka volt

Tízéves korában kezdett el bokszolni Erdei Zsolt, aki később két súlycsoportban is világbajnoki címet szerzett. A KSI-ben nevelkedett, nevelőedzői Szakos József és Fehér Mihály voltak, majd Klein Csaba és Fritz Sdunek edzőkkel dolgozott együtt. Már a junior-Európa-bajnokság megnyerésével jelezte, hogy nagy karrier áll előtte. Az atlantai olimpia előtt Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett, majd 2000-ben olimpiai bronzérmes lett. Profi karrierje során 34 győzelmet ért el egyetlen vereség mellett.

Erdei Zsolt 1996-ban szerezte meg első felnőtt érmét, és bár az atlantai olimpián a második fordulóban kiesett, a 1997-es budapesti világbajnokságon győzött az olimpiai bajnok Ariel Hernández ellen. A sydney-i játékok után váltott profi pályafutásra, ahol Kovács István után ő lett a következő magyar sikerember. Erdei két világbajnoki címet is szerzett, és öt emlékezetes meccset választottunk ki karrierjéből.

2004 januárjában Erdei a WBO félnehézsúlyú világbajnoki címéért küzdött meg Julio César González ellen, akitől egyhangú pontozással vette el a címet. Erdei ekkor élete formájában volt, és a Republic "Szállj el kismadár" című dalára vonult be a ringbe, ami későbbi meccsein is elkísérte őt. Hugo Hernán Garay ellen kétszer is megmérkőzött, először Dortmundban, majd a visszavágón Hamburgban, mindkét alkalommal győztesen került ki a szoros csatákból.

2009 novemberében Erdei a cirkálósúlyban is világbajnoki címet szerzett, amikor Giacobbe Fragomeni ellen nyert. A meccs során Erdei olyan oldalát mutatta meg, amelyet korábban nem láthattunk, beleállt az adok-kapokba és a tizedik menetben még a riválisa fejét is megsimogatta. Az ESPN szerint az öt évvel idősebb Fragomeni testütéseivel szétbombázhatja Erdeit, de a magyar bokszoló megmutatta, mekkora szíve van, és feltámadt.

2011-ben egy kézsérülés miatt le kellett mondania a Tavoris Cloud elleni meccset, majd 2013-ban Gyenyisz Gracsov ellen elszenvedte élete első és egyetlen vereségét, ami heves vitát váltott ki Magyarországon. Erdei szerint a tiszta találatok alapján neki kellett volna nyernie, és a győztes nyugalmával beszélgetett az eredmény kihirdetése után.

Végül 2014-ben, Kecskeméten fejezte be aktív pályafutását győzelemmel, amikor egyhangú pontozással legyőzte Salva Dzsomordasvilit, ezzel megszerezve a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú Európa-bajnoki címét. 2017-ben a magyar szövetség elnökévé választották, de hamarosan leváltották. Jelenleg az utánpótlásban tevékenykedik, és a Madárfészek Akadémián tanítja a gyerekeket, valamint 2024-ben a Tatabányai Sport Club ökölvívói szakosztályának vezetőedzője lett.

Erdei Zsolt, a "Madár" becenéven ismert sportoló 1974. május 31-én született Budapesten. Amatőrként 20 vereség mellett 212 győzelmet könyvelhetett el, 75 és 81 kg-ban hatszoros bajnok (1993–1996, 1998–1999). 1992 és 2000 között volt válogatott, 1992-ben junior Európa-bajnok lett, 1997-ben aranyérmet szerzett a budapesti világbajnokságon, legjobbnak tartott mérkőzésén a kubai Ariel Hernándezt verte meg 8:2-re a döntőben.

Profi pályafutását 2000 őszén a hamburgi Universum Box-Promotion versenyzőjeként kezdte, első profi mérkőzésén győzelemmel mutatkozott be, a félnehézsúlyú találkozón kiütéssel nyert a belga Filip Houthooft ellen. Sikeres menetelését megfékezték sorozatos sérülései, 2011 őszétől többször felmerült a visszavonulása. 2013 márciusában, közel két év kihagyás után, de jó formában tért vissza a ringbe, ám így is elveszítette veretlenségét, mivel a Monte Carló-i négyes tornán erősen vitatható bírói ítélettel, megosztott pontozással ellenfelét, az orosz Gyenyisz Gracsovot hozták ki győztesnek.

2010-ben a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) elnökségi tagja lett, valamint a BVSC szakosztály vezetője, 2017–2019-ig a MÖSZ elnöke, 2019-től 2020-ig szakmai társelnöke volt. Régi álma vált valóra 2014-ben, amikor megnyitott Újpesten a Madárfészek Ökölvívó Akadémia, melynek 2017-ig elnöke, 2020-tól az UTE ökölvívó-szakosztályának szakmai irányítója is. Hobbijából adódóan a magyar horgászat egyik nagykövete.

Erdei legutóbb tavaly ősszel adott hosszabb interjút az Indexnek, melyben a magyar ökölvívás jelenéről nem épp a legvidámabb képet festette.

Sikeres pályafutása elismeréseként 1992-ben Fair Play díjat, 1994-ben a Magyar Televízió Egyéni alkotói nívódíjat kapott. 2000-ben a tamperei Eb-n Európa legjobb ökölvívójának választották. 2000-ben Az év legjobbja kitüntetésben, 2004-ben WBO-elismerésben részesült. 2000-ben megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt polgári tagozatát, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozatát, 2009-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozatát. 2006-ban kézlenyomata bekerült a Magyar Sportcsillagok Falára. 2010-ben Prima-díjat, 2011-ben Papp László Budapest-Sportdíjat, 2014-ben CsIk Ferenc-díjat és Nemzeti Sportkarrier díjat kapott.

Mi mást is írhatnánk, mint a mára kultikussá lett amerikai sorozat, a Family Guy egyik főszereplőjének, Peter Griffin szállóigévé lett sorát idézzük: a Madár az ász!