Elon Musk Donald Trump tanácsadója lehet

A Wall Street Journal értesülései szerint Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezetője, megbeszéléseket folytat Donald Trump republikánus elnökjelölttel, hogy tanácsadója legyen a Fehér Házban, amennyiben Trump győz a novemberi választáson.

Elon Musk, aki a X-et, korábban Twitterként ismert platformot is birtokolja, esetleges tanácsadói szerepben elsősorban gazdaságpolitikai, határvédelmi és technológiai kérdésekben nyújthat segítséget a lehetséges második Trump-adminisztrációnak. A Forbes szerint a világ második legvagyonosabb emberének számító dél-afrikai üzletember egy adatközpontú projekt kifejlesztésén is dolgozik, amelynek célja a választási csalások megelőzése.

A Wall Street Journal információi szerint Musk emellett befolyásos üzletembereknek szervezett eseményeken próbálja meggyőzni őket Joe Biden helyett Trump támogatásáról. Korábban Musk bírálta Trumpot, különösen a klímaválsággal kapcsolatos inaktivitása miatt, azonban az utóbbi időben a kapcsolatuk javult, és havi rendszerességgel egyeztetnek.

Musk, aki 2022-ben vásárolta meg és X-szé nevezte át a Twittert, a szólásszabadság biztosítását tűzte ki célul a platformon. Közben Donald Trumpot egy manhattani bíróság elítélte a Stormy Daniels nevével összefüggő hallgatási pénzek ügyében.

Joe Biden amerikai elnök és elődje, Donald Trump elkezdték az egyeztetést a június 27-én megrendezett első elnökjelölti vitájukról. A demokrata és a republikánus jelölt azonban más-más témákról ejtene szót, ha tehetné. Biden az abortuszhoz való jogról, a demokrácia helyzetéről és a gazdaság állapotáról vitázna szívesen, míg Trump elsősorban a bevándorlásról, a közbiztonságról és az inflációról szállna szócsatába. Az egyetlen egyezést a gazdaság jelenti, ebben azonban Trumpot látják jobbnak az amerikaiak a felmérések szerint.

Az idei választási ciklus elnökjelölti vitái szinte példátlan helyzetet idéztek elő: 1960 óta, az első televíziós elnökjelölti viták óta nem fordult elő, hogy egy médium vagy televíziós csatorna kizárólagos ellenőrzésével rendezzék meg azokat. Idén azonban a jelöltek nem voltak hajlandók részt venni a bizottság által korábban javasolt három alkalmon. A jelöltek először június 27-én, a georgiai Atlantában fognak szembenézni egymással a CNN közvetítésében, a második elnökjelölti vitára pedig szeptember 10-én fog sor kerülni az ABC News szervezésében.