Tompos Kátya életének 41. évében elhunyt

Tompos Kátya, a Jászai Mari-díjas és Junior Prima-díjas színművész és énekes, hosszú betegség után hunyt el. A magyar színházi és zenei világ egyik kiemelkedő alakját veszítette el.

Tompos Kátya 1983. március 13-án született Budapesten, édesanyja orosz származású volt. Gimnazista korában Földessy Margit stúdiójába járt, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem operett-musical szakán szerzett diplomát 2001 és 2005 között. 2004-ben Edith Piaf Mylord című dalával megnyerte a színművészeti egyetem dalversenyét. Színházi és filmes szerepeivel vált ismertté, például a Valami Amerika második és harmadik részében nyújtott alakításával, továbbá a Poligamyban (2009), a Köntörfalakban (2010), a Nőm, nejem, csajomban (2012), a Coming outban (2013), és a Most van most című filmben (2019) is látható volt. A Nemzeti Színház tagjaként és szabadúszóként is számos emlékezetes előadásban bizonyította tehetségét.

A színésznő 2013-ban jelentette meg első szólóalbumát, a "Keresztül Európán" címmel, amely varázslatos zenei utazás volt Angliától Oroszországig, több nyelven énekelt dalokkal. Énekesi karrierje során többek között Goran Bregoviccsal, a Budapest Klezmer Banddel, Hrutka Róberttel, valamint a Söndörgő zenekarral lépett fel, még Indiában is. Tompos Kátya énekesi karrierje is sikeres volt, több díjjal ismerték el munkásságát, többek között a Jászai Mari-díjjal és a Junior Prima-díjjal, valamint 2005-ben Máthé Erzsi-díjjal, 2007-ben a Bárka Színházban a legjobb színésznő közönségdíjával, 2009-ben Gundel Művészeti Díjjal, 2010-ben Junior Prima Díjjal, és 2019-ben a Vidor fesztivál legjobb női szereplőjének díjával a Varsói melódia címszerepéért.

A Centrál Színház igazgatója, Puskás Tamás elmondása szerint a színház saját halottjának tekinti Tompost. A család és menedzsmentje az MTI-vel közölte, hogy a színésznő péntek hajnalban, békésen távozott családja körében. A család háláját fejezte ki az ország lakóinak a betegsége alatt nyújtott szeretetért és támogatásért, amely erőt adott neki és reménnyel töltötte ki utolsó heteit. Tompos Kátya emlékét a magyar színházi világ és rajongói őrzik.

Tompos Kátya külföldi gyógykezelésének finanszírozására gyűjtést, jótékonysági aukciót, koncertet, gálaestet is szerveztek, az összegyűlt összeg sorsáról később intézkednek. Sajnos, a rákbetegséggel küzdő színésznő szervezete feladta a küzdelmet, és hiába gyűlt össze az összeg a külföldi kezelésére, Tompos Kátya tragikusan fiatalon távozott az élők sorából.