Az életmód, amely az életünket meghosszabbíthatja

Az egészséges életmód, mint a rendszeres testmozgás, a jó alvás, a dohányzás elhagyása és az egészséges táplálkozás, több mint öt évvel képes meghosszabbítani az életünket, egy friss kutatás szerint.

Magyarországon a lakosság jelentős része nem végez rendszeres testmozgást. Az Eurobarométer-felmérés adatai szerint a megkérdezett magyarok 59 százaléka soha nem mozog, és további 15 százalékuk csak nagyon ritkán tesz így. Ez azt jelenti, hogy a magyarok háromnegyede alig vagy egyáltalán nem sportol. Ennek megváltoztatására Mozgás receptre néven új program indul, amelyet háziorvosok ajánlanak majd a betegeiknek.

A genetikai tényezők ellenére is van remény az élet meghosszabbítására. A Zhejiang University School of Medicine és az Edinburgh-i Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint az egészséges életmód 62%-kal képes ellensúlyozni a genetikai kockázatokat. A kutatás során több mint 353 ezer ember adatait elemezték, figyelembe véve genetikai adottságaikat, iskolai végzettségüket, társadalmi-gazdasági státuszukat, életmódjukat és betegségtörténetüket.

A résztvevők átlagosan 13 évig voltak megfigyelés alatt, és ez idő alatt 24 239 haláleset történt. A kutatás kimutatta, hogy az egészségtelen életmódot folytatóknál 78%-kal nagyobb volt a korai halálozás kockázata, függetlenül genetikai hátterüktől. Az egészséges életmódot követők viszont jelentősen növelték az egészségesebb és hosszabb élet esélyét.

A kutatók szerint a magas genetikai kockázattal rendelkezők is jelentősen, körülbelül 5,22 évvel képesek meghosszabbítani élettartamukat, ha 40 éves korukra egészséges életmódot folytatnak. Az életmód és a genetika egymástól függetlenül is összefügg az élettartammal, de az egészséges életmód követése jelentősen csökkentheti a genetikai kockázatokat. Az egészséges életmód optimális kombinációja így hosszabb élettartamot biztosíthat, genetikai háttértől függetlenül is.