A Dortmund és a Real Madrid összecsapása a Bajnokok Ligája döntőjében

Szombaton 21 órakor a londoni Wembley Stadion ad otthont a Bajnokok Ligája 2023–2024-es idényének döntőjének, ahol a német Borussia Dortmund és a spanyol Real Madrid méri össze erejét. A Dortmund 1997-es sikere adhat reményt a csapatnak, míg a Real Madrid a sorozat rekorderekként lép pályára.

A Dortmund a német bajnokság utolsó fordulójában a Mainz ellen elveszítette a bajnoki címet, mivel a Bayern jobb gólkülönbséggel végzett az élen. Jude Bellingham hiánya érződött a csapatban, aki térdsérülése miatt nem léphetett pályára. Bellingham később, 103 millió euróért és különféle bónuszokért cserébe a Real Madridhoz szerződött, és ha a Real Madrid nyeri a BL-t, a Dortmund további 5 millió eurót kap az ügyletből.

A Dortmund csoportkörben nehezen, de továbbjutott a "halálcsoportból", majd a kieséses szakaszban könnyebb ellenfeleket győzött le, mint például a PSV Eindhoven és az Atlético Madrid. A Real Madrid viszont hibátlanul menetelt a csoportkörben, és nehezebb ellenfelek ellen is továbbjutott a döntőig, legyőzve többek között a Manchester City-t és a Bayern Münchent.

A Real Madrid sérülésekkel küzdött a szezon során, de a döntőre Thibaut Courtois és Éder Militao is bevethető állapotban van. A Dortmund a Bajnokok Ligája új rendszere miatt már az ötödik helyen is BL-induló, így a döntőben is számíthatnak a meglepetésekre.

A Real Madrid a sorozat történetében a 18. fináléjára készül, míg a Dortmundnak ez csak a harmadik lesz. A Wembley Stadionban azonban a Dortmund a rutinosabb, hiszen itt játszották az előző döntőjüket is.

Az edzők között is óriási a különbség: Edin Terzic a Dortmundnál még csak másodszor ül a kispadon egy BL-döntőben, míg Carlo Ancelotti már hatodik alkalommal vezetheti csapatát a fináléban.

A keretértékek és a statisztikák alapján a Real Madrid a favorit, de a szerkesztőségi tippjeink és a BL-döntők története alapján szoros mérkőzésre számíthatunk.

A várható kezdőcsapatok:

Dortmund: Kobel – Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen – Sabitzer, Can – Sancho, Brandt, Adeyemi – Füllkrug. Vezetőedző: Edin Terzic

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Rüdiger, Nacho, F. Mendy – Valverde, Kroos, Camavinga – Bellingham – Rodrygo, Vinícius Júnior. Vezetőedző: Carlo Ancelotti

A mérkőzést élőben követhetik az Indexen, és a Tv-ben az M4 Sport közvetíti. A hvg.hu-n is élőben követhető lesz a találkozó.

A Dortmundnak és a Real Madridnak is van miért harcolnia: a Dortmund trófeával búcsúztathatná távozó legendáját, Marco Reust, míg a Real Madrid középpályása, Toni Kroos, aki bejelentette visszavonulását az Európa-bajnokság után, ötödik BL-győzelméért játszhat.