Az összes vádpontban bűnösnek találták Donald Trumpot

Az esküdtszék csütörtökön minden, összesen 34 vádpontban bűnösnek mondta ki Donald Trump volt amerikai elnököt az üzleti iratok meghamisítása, kampányfinanszírozási szabályok megsértése, választás befolyásolása és adócsalás miatt indult büntetőeljárásban, ezzel ő lett az első elítélt amerikai elnök.

A New York-i bíróság által ismertetett esküdtszéki döntés egy hathetes tárgyalási sorozatot zárt le, és a védelem számára lehetőséget biztosít a fellebbezésre. A 12 tagú esküdtszék mintegy 11 órás megbeszélés után jutott egyhangú döntésre. A vád szerint Trump akkori személyes ügyvédje, Michael Cohen 130 ezer dollárt fizetett Stormy Danielsnek, egy korábbi felnőttfilmesnek, hogy ő titokban tartsa a 2006-os, állítólagos viszonyát Trumppal. A volt elnök ezért 420 ezer dollárt téríthetett meg Cohennek, amit jogi kiadásként tüntettek fel hamisan.

Juan Merchan bíró a büntetés mértékének kihirdetését július 11-re tűzte ki, ami négy nappal megelőzi a Republikánus Párt elnökjelölő konvenciójának kezdetét. Az üzleti dokumentumok hamisításáért járó büntetés legfeljebb négy év börtönt jelenthet, de kevesen számítanak a maximális retorzióra a bűntett nem erőszakos mivolta és a republikánus zászlóvivő büntetlen előélete okán. Az esetleges börtönbüntetés nem akadályozná meg Trumpot abban, hogy kampányoljon vagy hivatalba lépjen, ha megnyerné a választást.

Donald Trump az ítélet kihirdetése után a bíróság előtt a teljes eljárást "szégyennek" és "manipulált pernek" nevezte, és állítása szerint a Biden-adminisztráció politikai okból indította azt. A nem hivatalos republikánus elnökjelölt a vádat kezdeményező demokrata párti kerületi ügyészt, Alkvin Bragget, "Soros által támogatott ügyésznek" titulálta, és kijelentette, hogy az igazi ítéletet a választók fogják kimondani a választás napján, november 5-én.

Joe Biden amerikai elnök és nem hivatalos demokrata elnökjelölt kampánycsapata közleményben reagált az ítéletre, hangsúlyozva, hogy az igazságszolgáltatás megmutatta: senki sem állhat a törvények felett. A közlemény szerint Trump tévedett, amikor azt hitte, hogy elkerülheti a törvény saját hasznára való megsértésének következményeit, és hozzátették, hogy az egyetlen mód Trumpot az Ovális Irodától távol tartani a szavazóurnák használata.

A bíróság épülete előtt támogatók és ellentüntetők is összegyűltek, és kisebb dulakodás is kialakult közöttük, amit a rendőrségnek kellett szétválasztania. Trump támogatói már zavargásokról és erőszakos megtorlásról beszélnek az ítélet után, és erőszakos online bejegyzésekkel árasztották el a három Trump-párti közösségi felületet, a Truth Social-t, a Patriots.Win-t és a Gateway Pundit-et. Néhányan az esküdtek megtámadására, az ítélkező bíró, Juan Merchan kivégzésére, vagy egyenesen polgárháborúra és fegyveres felkelésre szólítottak fel.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Trump-ítélet kapcsán üzenetben biztatta a volt amerikai elnököt, hogy folytassa a harcot. Orbán szerint Trump becsületes ember, aki mindig Amerika érdekeit tartotta szem előtt, és a világ tiszteletét a béke építésére használta. "Hadd hozzák meg az ítéletet az emberek novemberben! Folytassa a harcot, elnök úr" – fogalmazott Orbán az X felületén.

Trump pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ha ezt vele megtehetik, bárkivel megtehetik. A republikánus párt elnökjelöltje mindenkit szidott a bírótól az ügyészen át Joe Bidenig, és kitart amellett, hogy a pert politikai megrendelésre manipulálták, ő pedig semmi rosszat nem tett. Beszéde során Trump többek között azt állította, hogy a Biden-kormány négyszeresére akarja emelni az adókat és meg akarja tiltani az amerikaiaknak, hogy autót vegyenek, valamint Merchan bírót, az ügyben eljáró bírót, aki szerinte úgy néz ki, mint egy angyal, de maga az ördög, együttműködött a Joe Biden-féle Fehér házzal. A volt elnök felháborodva emlegette, hogy „szájzárat” kapott a bírótól, vagyis nem nyilatkozhat az ügy bizonyos részleteiről, és azt is mondta, hogy ő személyesen is nagyon szeretett volna tanúskodni a perben, de a bíró lehetővé tette az ügyészségnek, hogy a kérdéses ügyön kívül másról is kérdezzék, így végül nem tanúskodott. A New York Times szerint Trump számos hamis vagy legalábbis nem teljesen igaz állítást tett a perről. Beszéde végén Trump elkezdte belefűzni szokásos bevándorlásellenes szólamait, és kijelentette, hogy minden őt érő jogi támadás valójában a táborát érő politikai támadás, ezért minden ellene zajló pert visszautasít, beleértve a Kapitólium 2021 január 6-i megrohanásával foglalkozó pert is. A perben, amiben most bűnösnek mondták ki, fellebbezni fog.