Dengue-láz: Riasztó terjedés az amerikai kontinensen

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az amerikai kontinensen idén drámai mértékben nőtt a dengue-lázas megbetegedések száma, ami továbbra is komoly veszélyt jelent a közegészségügyre.

Az ENSZ-ügynökség adatai szerint április végéig több mint 7 millió dengue-esetet regisztráltak az amerikai kontinensen, ami jelentősen meghaladja a 2023-as év teljes esetszámát, amely 4,6 millió volt. Brazília, Argentína és Paraguay a leginkább érintett országok, ahol a járvány súlyos következményekkel jár.

Jarbas Barbosa da Silva, a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet vezetője márciusban úgy nyilatkozott, hogy ez lehet a legrosszabb dengue-szezon, és hangsúlyozta, hogy még egy hatékony védőoltás sem képes azonnal megfékezni a jelenlegi járványt.

A WHO szerint a megelőzés kulcsfontosságú, így a szúnyogirtási programok erősítése mellett az emberek tájékoztatása is elengedhetetlen a szúnyogcsípések elleni védekezésről. Jeremy Farrar, a WHO fertőzőbetegség-szakértője szerint fel kell készíteni az országokat a betegség nagyvárosokban történő terjedésére, és előrejelzése szerint a dengue-láz tovább terjedhet az Egyesült Államokba, Európába és Afrika egyes területeire is, ahol a helyi kórházaknak fel kell készülniük.

A dengue-láz sok fertőzöttnél nem okoz tüneteket, ami azt jelenti, hogy a tényleges fertőzöttek száma magasabb lehet a jelentett eseteknél. A betegség jellegzetes tünetei a láz, izomgörcs és ízületi fájdalom, de a súlyos eseteknek csak egy százaléka vezet halálozáshoz.

Bár létezik védőoltás a dengue-láz ellen, speciális kezelési módja nincs, így a WHO a betegség által sújtott térségekben a 6-16 éves gyermekek beoltását javasolja. Globálisan több mint 7,6 millió esetről és körülbelül 3000 halálesetről érkezett jelentés.