Globális növekedést mutat a dengue-láz esetszáma

A WHO jelentése szerint 2024 április 30-ig több mint 7,6 millió dengue-lázas esetet jelentettek világszerte, ebből 3,4 milliót megerősítettek, több mint 16 000 súlyos esetet és több mint 3000 halálesetet regisztráltak. Az amerikai kontinensen különösen aggasztó a helyzet, ahol az esetszám már meghaladta a hétmilliót, túlszárnyalva a 2023-as év teljes esetszámát.

Az idei évben 90 országból érkeztek jelentések a betegségről, azonban nem mindenhol fordult elő halálos kimenetelű fertőzés. A WHO figyelmeztet, hogy számos endémiás területen hiányoznak az adekvát észlelési és jelentési rendszerek, ami alábecsülheti a betegség globális terheit.

A fertőzés a dengue vírus által fertőzött szúnyogok csípésével terjed, és bár a legtöbb eset tünetmentes vagy enyhe lázas betegség formájában jelentkezik, egyes esetekben súlyos fertőzés is kialakulhat, ami akár súlyos vérzéshez és szervi károsodáshoz is vezethet.

A WHO egy globális dengueláz-felügyeleti rendszert hozott létre, amelynek célja a vírus terjedésének havi szintű nyomon követése a szervezet összes régiójában. Ez a lépés hozzájárulhat a globális felügyelet megerősítéséhez és a terjedési trendek jobb megértéséhez.

A szervezet hangsúlyozza, hogy a dengue-láz továbbra is jelentős globális egészségügyi kockázatot jelent.