CIG Pannónia: Dinamikus növekedés a Concorde elemzése szerint

A Concorde elemzője, Gajda Mihály szerint a CIG Pannónia erőteljes növekedési pályán van, ami a 2024 első negyedéves jelentős eredményjavulásban is megmutatkozik.

A Concorde részvényelemzője, Gajda Mihály a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett elemzésében kiemelte, hogy a CIG Pannónia bruttó díjbevételei 14%-kal, 10,6 milliárd forintról 12 milliárd forintra nőttek a tavalyi első negyedévhez képest. A társaság különadótól megtisztított nyeresége 59%-kal, 482 millió forintról 765 millió forintra emelkedett, ami a vállalat erős növekedését jelzi.

Az IFRS 17 számviteli standard tavalyi bevezetése jelentős változásokat hozott, a CIG Pannónia saját tőkéje 7 milliárd forinttal nőtt, ami 498 millió forintos adókötelezettséget generált. Az extraprofitadó terhe a 2023. első negyedévben 161 millió forintról 294 millió forintra nőtt.

A unit-linked termékek díjbevétele 0,85 milliárd forinttal nőtt, a vagyonbiztosítási díjak 0,7 milliárd forinttal emelkedtek, míg a flotta casco biztosítási díjak 0,1 milliárd forinttal csökkentek. A csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosításban 0,3 milliárd forintos díjnövekedés történt, a hitelbiztosításokhoz kapcsolódó díjbevétel viszont 0,5 milliárd forinttal csökkent.

A biztosítási értékesítési hálózatok teljesítménye is bővült: a banki hálózat 20%-kal, az alternatív hálózat 22%-kal, a független brókerhálózat pedig 10%-kal növekedett az előző évhez képest. A biztosítástechnikai eredmény azonban 152 millió forintról -107 millió forintra csökkent, ami a csoportszintű élet-, baleset- és egészségbiztosítási termékekhez kapcsolódó eredmény 342 millió forintos csökkenésével magyarázható a kárhányad romlása miatt. A társaság lépéseket tett a nyereségesség helyreállítása érdekében, a rendszeres díjas unit-linked termékek profit-hozzájárulása 285 millió forinttal nőtt, a casco termékek éves nyeresége 235 millió forinttal javult, míg a vállalati biztosítási termékekből származó nyereség 246 millió forinttal csökkent.

: Forrás: Concorde részvényelemzője, Gajda Mihály elemzése a Budapesti Értéktőzsde honlapján.