2118 milliárd forint kárt okozott egy férfi, most lekapcsolták őt és a világ legnagyobb botnetjét

Amerikában és Európában is akcióba lendültek a bűnüldöző szervek, hogy a web egyes részeit megbénító botnet-hálózatokat számoljanak fel. A műveletek sikeresek voltak, letartóztatásokra és szerverek lefoglalására is sor került.

Lekapcsoltak egy világszerte aktív kártevőhálózatot, mely összesen 5,9 milliárd dollár (körülbelül 2118 milliárd forint) összeget lopott el, de más bűncselekmények is kapcsolhatók hozzá. Az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) közlése szerint az FBI-jal és más nemzetközi ügynökségekkel együttműködve számolták fel „a világ talán legnagyobb botnetjét”.

A hálózat mögött sejtett kínai férfit, Junhe Wangot azzal vádolják, hogy ő hozta létre és üzemeltette a botnetet, mely konyhanyelven egy fertőzött eszközökből álló hálózat. Botnet szinte bármi lehet, ami kapcsolódik az internetre: a számítógéptől az okostelefonokon át akár egy közönséges tévéokosító is.

A hackerek a feltört eszközöket hálózatként fogják össze, hogy így hajtsanak végre velük támadásokat, például weboldalakat megbénítva (DDoS-támadás).

Wangot letartóztatták, valamint különféle vagyontárgyakat, például egy Ferrarit, és 21 ingatlant is lefoglaltak a hatóságok. A férfi a botnet használatával a vád szerint közel 200 országban több mint 19 millió eszközt hackelt meg.

Ezzel párhuzamosan az Europol is aktív volt egy külön botnet-felszámoló akcióval; az európai bűnüldöző szerv négy letartóztatást hajtott végre, míg nyolc ember egyelőre szökésben van. Ők Európa legkeresettebb bűnözőinek listájára kerülnek.

A hatóságok több mint 2000 webhely felett vették át az irányítást, és több országban állítottak le szervereket. Az Operation Endgame-nek nevezett művelet ezzel nem ért véget, további rajtaütéseket terveznek az európai bűnüldöző szervek.