Brutálisan elszállt az orosz költségvetési hiány

Az orosz-ukrán háború csütörtöki fejleményeiről itt számoltunk be.

Az egész évre tervezett hiány majdnem négyszerese lett az első négyhavi orosz deficit

Az orosz költségvetés idei első négyhavi hiánya majdnem a tervezett éves hiány négyszeresére ugrott, ami jóval felülmúlta a május közepén előzetesen ismertetett számot – derül ki az Orosz Föderáció Szövetségi Kincstárának jelentéséből.

Végleges számítások szerint az április végével záródott négy hónap hiánya 3963 milliárd rubel lett, szemben az előzetes adat 1484 milliárd rubel deficitről szóló becslésével. Az idei év egészére előirányzott hiány 1595 milliárd rubel, a GDP 0,9 százaléka volt. A tavalyi első négy hónapban a büdzsé deficitje 3049 milliárd rubel, a GDP 1,8 százaléka volt.

A költségvetés négyhavi bevétele 8,9 ezer milliárd rubel volt, ami 50,1%-kal több az egy évvel korábbinál, míg a kiadások 13,168 ezer milliárd rubelre emelkedtek, ami 21,5%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

A brutális kiadásnövekedésre nem adott magyarázatot az orosz pénzügyminisztérium.

Az orosz költségvetés bevételei az olaj- és gázszektorból 2024. január-áprilisban 4,2 ezer milliárd rubelt tettek ki, ami 82,2%-kal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Ez nagyrészt az orosz kőolaj árának növekedésének és a 2023. negyedik negyedévre vonatkozó ásványi nyersanyag-kitermelési adóra vonatkozó, a jogszabályi változásokhoz kapcsolódó, 2023. februárban kapott egyszeri pótbefizetésnek köszönhető.

A nem olaj- és gázipari bevételek 36,8%-kal, 7,5 ezer milliárd rubelre nőttek, a forgalmi adókból származó bevételek, beleértve az áfát is, 25,3%-kal nőttek január-áprilisban a tavalyi évhez képest, ami meghaladja a tervezett szintet, és stabil alapot képez a további növekedéshez.

A pénzügyminisztérium arra számít, hogy az orosz gazdaság növekedési üteme 2024-ben a tavalyi szintet hozza majd, 3,6 százalékos lesz. Oroszország óvatos a költségvetési egyensúlyt illetően, az államadósság tartósan alacsony szinten, a GDP 15%-a körül, a költségvetési hiány pedig a GDP 1%-a körül marad a moszkvai ígéretek szerint.

Az orosz Nemzeti Vagyonalap (NWF) vagyona május 1-jén 138,9 milliárd dollárnak megfelelő összeget tett ki, ami az ország bruttó hazai termékének (GDP) 7,1%-a, szemben az április 1-jei 135,7 milliárd dollárral. Az alap likvid eszközei 56,4 milliárd dollárnak megfelelő összeget tettek ki, ami a tervezett GDP 2,9%-a, szemben az egy hónappal korábbi 55,1 milliárd dollárral. Ez a tétel azért fontos, mert az olaj- és gázbevételekből töltött alapból egyensúlyozzák ki a költségvetést minden évben. A háború kezdete óta viszont az alapban tartott pénz mennyisége a felére esett, a likvideszközöké a 2022 év eleji 40 százalékán áll.

Rejtélyes tűzvész egy orosz hegyi palotában

Egy rejtélyes tűzvész pusztította el egy Vlagyimir Putyin által gyakran látogatott orosz hegyi palota egy részét. A tűz egy titkos rejtekhelyen tört ki, amely állítólag egy kiterjedt földalatti nukleáris bunkerrel rendelkezik. A tűz teljesen elpusztította a távoli telep egyik épületét, ahol Putyin egykor Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnököt látta vendégül. A komplexum fő rezidenciáján keletkezett kár mértéke egyelőre nem tisztázott. A tűz okát még nem sikerült megállapítani, de hónapok óta történtek „szabotázstüzek”, amelyeket kulcsfontosságú orosz létesítményeknél az ukrán dróncsapások és Putyin Kijev elleni brutális háborújának ellenségei okozhattak. A palota hivatalosan a Gazprom tulajdonában van, de egyike az orosz elnök által használt luxus palotáknak Oroszország-szerte.