Biden engedélyezi az amerikai fegyverek használatát Oroszország ellen

Joe Biden amerikai elnök engedélyezte, hogy Ukrajna az Egyesült Államokból származó fegyverekkel támadást hajtson végre az oroszországi Harkiv régióban. Az engedély kiterjed arra, hogy Ukrajna amerikai fegyverekkel mérjen csapást azokra az orosz célpontokra, amelyek a közös határ közelében helyezkednek el, és az utóbbi időben megnövekedett orosz offenzíva miatt váltak kritikussá.

Egy amerikai tisztviselő a CBS-nek elmondta, hogy Ukrajnának sosem tiltották meg, hogy lelőjön egy orosz repülőgépet, ha az orosz föld felett van és Ukrajnát támadja. Egy másik tisztviselő a BBC-nek nyilatkozva kifejtette, hogy az amerikai csapatokat úgy utasították, hogy segítsék Ukrajnát az amerikai fegyverek "ellentüzelési célokra" történő használatában, hogy képesek legyenek válaszcsapásokat mérni az őket támadó vagy támadásra készülő orosz erőkre. A döntés értelmében az ukrán hadsereg csapást mérhet a támadóira, még ha azok messze a vonalak mögött vannak is.

A NATO-tagországok külügyminiszterei egy kétnapos találkozón vitatták meg, hogy engedélyezzék-e a nyugati fegyverek használatát az ukránok által az oroszországi területek ellen. Az Egyesült Királyság korábban jelezte, hogy nyitottak a korlátozások enyhítésére, és több európai vezető is sürgette ezt a lépést a közelmúltban. Franciaország és Nagy-Britannia már jelezte, hogy nyitott a korlátozások enyhítésére azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna hogyan használhatja a Nyugat által szállított fegyvereket, Washington azonban eddig ellenállt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter megerősítette, hogy az Egyesült Államok engedélyt adott Ukrajnának arra, hogy Oroszország nemzetközileg elismert területei ellen használják a Washington által adományozott fegyvereket, amennyiben azok Harkivre jelentenek veszélyt. A BBC News szerint azonban az amerikai fegyverek használata továbbra is korlátozott marad, és nem terjed ki Oroszország belsőbb területeire. A döntést az oroszok valószínűleg eszkalációnak fogják értelmezni. Korábban Németország is jelezte, hogy hajlandó lehet engedélyezni a saját fegyvereik használatát Oroszország területén belüli csapásokra, de Washington eddig ellenállt ennek.

Joe Biden elnök titokban engedélyezte Ukrajnának, hogy amerikai fegyverekkel csapást mérjenek Oroszország területére, ugyanakkor az engedély csak Harkiv környékére érvényes, és nagy hatótávolságú csapásokat továbbra sem engedélyez Washington Kijevnek amerikai fegyverekkel orosz területek ellen. A Reuters szerint a döntés Joe Biden politikai irányváltását jelzi, aki eddig megtagadta, hogy Ukrajna amerikai fegyvereket használjon Oroszországon belüli csapásokhoz. Oroszország washingtoni nagykövetsége és Oroszország ENSZ-képviselete New Yorkban nem reagált azonnal a kommentárra. Az orosz erők az elmúlt hetekben előnyre tettek szert a Harkivi régióban, miután meglepetésszerű offenzívát indítottak az Oroszországgal közös határhoz közeli területen.