"Nehéz lelkileg felfogni" - Megrendítő részleteket Benedek Miklós életéről

Januárban értesült a közvélemény arról, hogy Benedek Miklós, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, életének 78. évében elhunyt. Halála előtt ígéretet tett fiának, hogy megírja életrajzát, amely végül a Maradok tisztelettel, Benedek Miklós című kötet formájában jelent meg.

Benedek Miklós, a Nemzet Színésze címmel is kitüntetett művész, korábban halogatta életrajzi könyvének megírását, de végül úgy döntött, hogy kiadja azt. A kötet létrejöttében nagy szerepet játszott régi barátja, Vajda Katalin írónő, aki gyakran látogatta a színészt otthonában, és hosszú beszélgetéseik során született meg az életrajz.

A Lírástudók podcastban Vajda Katalin elmesélte, hogy számára a legnehezebb feladat az volt, hogy Benedek Miklós megnyíljon, és beszéljen nagyobbik, elvesztett fiáról, Tiborról. Benedek Tibor, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és a magyar férfiválogatott egykori szövetségi kapitánya, 2020 nyarán hunyt el súlyos betegségben. Édesapja ezt követően már csak fél szívvel élt.

Vajda Katalin szerint a színész számára külön tragédia volt Tibor elvesztése, és bár a könyv elsősorban Benedek Miklósról szól, nem lehetett kihagyni a fiáról való megemlékezést. Az írónő szerint Benedek Miklós nem beszélt a fiáról, nem mondta ki a nevét, és mindenki máshogy próbálja elviselni a gyászt.

A könyv szerzője felidézte, hogy bár többször próbálta tapintatosan szóba hozni Benedek Tibort, a színész finoman kikerülte a választ. Azonban voltak olyan pillanatok, amikor a szörnyű fájdalom kitört belőle. Vajda Katalin elmesélte, hogy a koronavírusjárvány idején csak telefonon tudott beszélgetni Benedek Miklóssal, és egy alkalommal hallotta, amint a színész szipogva azt mondta: "hát nem, nem... ezt nem lehet kibírni".