Isztambulban kezdi a keleti nyitást a BKV vezérkar?

A BKV vezérigazgatója, Bolla Tibor vezetésével a menedzsment Isztambulban tartózkodik, ahol egy kínai gyártó intelligens metróbuszát tesztelik. Az Index információi szerint a látogatás célja a budapesti közlekedés fejlesztése, és a budapesti delegáció a tizenötmilliós török városban tesztelt kínai intelligens metróbuszt is megtekinti.

A kínai CRRC Zhuzhou Electric Locomotive Research Institute által kifejlesztett négykocsis elektromos önvezető metróbusz 420 utast képes szállítani, és virtuális pályakövetési képességekkel is rendelkezik. A vállalat szerint az új eszköz jelentős előrelépést jelent a városi közlekedésben a kényelem, a biztonság, az energiahatékonyság és a környezeti fenntarthatóság terén, miközben csökkenti a forgalmi torlódásokat.

A BKV sajtóosztályának közlése szerint a vezérigazgató közlekedésszakmai céllal látogatott el az isztambuli közlekedési társasághoz, és a török metropolisz közlekedésfejlesztése hasznos tapasztalatokat nyújthat.

A látogatás költségeiről a BKV hangsúlyozta, hogy a költséghatékonyság volt a fő szempont, így a delegáció a Wizzair fapados légitársasággal utazott, és csak egy éjszakát töltött egy középkategóriás szállodában. A szakmai út költségei a BKV üzleti tervében szerepelnek.

A BKV továbbá azt is közölte, hogy Bolla Tibor vezérigazgatót a legalkalmasabb szakemberek kísérték el az útra, akik a legjobban tudják hasznosítani az ott szerzett információkat és tapasztalatokat a Budapesti Közlekedési Vállalat szolgáltatásainak fejlesztésében és hatékonyságának növelésében.

A Főpolgármesteri Hivatal az üggyel kapcsolatban nem reagált az Index megkeresésére. Az isztambuli utazás különösen figyelemre méltó a kampány hajrájában, tekintettel arra, hogy a városvezetés korábban kritizálta a kormány kínai nyitását.