Ázsiai lakáspiaci helyzetkép

Bangkok, Ho Si Minh-város, Jakarta és Manila vezetik a bérletidíj-növekedést Ázsiában, miközben Szingapúr és Sanghaj piacai visszaestek, a magas színvonalú luxuslakások iránti erős kereslet és a turizmus fellendülése hatására - áll a JLL jelentésében, amelyet a CNBC ismertetett.

A JLL jelentése szerint négy feltörekvő város - Bangkok, Ho Si Minh-város, Jakarta és Manila - áll a bérletidíj-növekedés élén Ázsiában.

Bangkokban a luxus társasházak iránti kereslet hajtja a bérleti díjak emelkedését. Az átlagos bérleti díj évente 8292 thai baht (kb. 81 ezer forint) négyzetméterenként. A turizmus fellendülése és a külföldiek visszatérése tovább növelik a keresletet ebben a szegmensben.

Jakartában a társasházak iránti kereslet továbbra is erős maradt annak ellenére, hogy az elnökválasztás miatt korlátozott volt az értékesítés. Az átlagos bérleti díj itt évente 72 ezer forintnak megfelelő összeg négyzetméterenként.

A Fülöp-szigeteki fővárosban, Manilában a lakásbérleti piac enyhén, de stabilan növekszik, ahol az éves bérleti díjak négyzetméterára eléri a 62 ezer forintot.

Vietnám gazdasági motorja, Ho Si Minh-város is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, itt az átlagos lakásbérleti díj éves szinten 5,9%-kal, mintegy 43 ezer forintra nőtt négyzetméterenként.

Ezzel szemben Ázsia egyes régebb óta szárnyaló piacai, mint Szingapúr és Sanghaj, visszaesést mutattak. Szingapúrban például jelentős mértékű volt a csökkenés; itt az éves szintű visszaesés elérte a 15,7%-ot, de Sanghajban is csökkentek a bérleti díjak.

: CNBC által ismertetett JLL jelentés.