Nyáron érkezhet az új koronavírus-variáns

Az omikron JN.1 változatának egyik alváltozata, a FLIRT várhatóan a nyáron éri el a csúcspontját. Az új variáns ellen az oltások kevésbé hatékonyak, azonban az otthoni tesztek képesek kimutatni a jelenlétét.

Több mint négy éve van jelen a SARS-Cov-2 vírus, amelynek újabb és újabb változatai jelentek meg, és a jövőben is velünk maradnak. A vuhani változat után a delta és omikron variánsok jelentek meg, jelenleg pedig az omikron JN.1 változatának egyik alváltozata, a FLIRT terjed. A The Conversation szerint ezt a variánst 2023 augusztusában azonosították, és tavaly decemberben került fel a különösen fertőző variánsok listájára.

Rusvai Miklós víruskutató szerint a vuhani törzs elleni oltóanyagok 60-70 százalékban, míg az omikronra fejlesztett oltások 85-90 százalékban nyújtanak védelmet az új variánssal szemben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május közepén közzétett adatai alapján a KP.2 és KP.3 az esetek 10-20 százalékát teszik ki, és a KP-2 esetek száma folyamatosan növekszik, várhatóan a nyáron érik el a csúcspontjukat Európában és világszerte. A FLIRT nevét a tüskefehérjét felépítő aminosavak sorrendjében előforduló F456L, V1104L és R346T mutációk betűinek egyesítéséből kapta.

Az eddigi adatok szerint az új variáns nem jelent nagyobb veszélyt, mint elődei, és a szaglás vagy ízérzés elvesztése kevésbé jellemző rá, viszont hatékonyabban kerüli el a vakcinák nyújtotta védelmet. William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem infektológusa szerint a védelem nem zéró, de nem is olyan jó, mint korábban, ugyanakkor hozzátette, hogy az otthoni Covid-tesztek képesek kimutatni ezt a variánst.

Amerikai szakértők szerint az új variáns miatt már megindultak az esetszámok növekedése, és arra számítanak, hogy a nyáron lehet a legmagasabb az esetszám, de a betegségek többsége enyhe lefolyású lesz. A Prevention szerint a szakértők egyelőre nem tartják valószínűnek, hogy a FLIRT olyan nagyságú járványhullámot okozhatna, mint a korábbiak.