Az olasz bankokat figyelmeztették a technológiai beruházások növelésére

Az olasz jegybank arra figyelmeztette az olasz kereskedelmi bankokat, hogy jelentősen növelniük kellene technológiai beruházásaikat, mivel jelenleg elmaradnak európai társaiktól.

A Bank of Italy szerint az olasz bankok 2017 óta jelentősen, négyszeresére növelték befektetéseiket az innovatív technológiákba, azonban ezek a beruházások még mindig korlátozottak. Fabio Panetta, a Bank of Italy elnöke a központi bank éves jelentésének bemutatóján hangsúlyozta, hogy a bankoknak tovább kell növekedniük ezen a területen, különben komoly hibát követnek el, ha lemaradnak.

Panetta kiemelte, hogy az erősebb digitális jelenléttel rendelkező bankok jobban képesek bevételeiket diverzifikálni és piaci részesedést szerezni a hitelezés területén. A technológiai fejlesztések nem csak a piaci pozíció megerősítésében, hanem a költségmegtakarításban és az ügyfelek számára alacsonyabb szolgáltatási díjak biztosításában is kulcsfontosságúak. A Bank of Italy szerint az online nyitott számlák költsége átlagosan 60%-kal kevesebb, mint a hagyományos bankszámláké.

Az Intesa Sanpaolo, Olaszország legnagyobb bankja, 5 milliárd eurót tervez költeni technológiára a 2022-2025 közötti időszakban. Ennek részeként átállnak egy felhőalapú banki informatikai alaprendszerre, amelyet már sikeresen teszteltek az új digitális bankjukban.

Az UniCredit, a második legnagyobb olasz bank, már egy évtizede kiszervezte informatikai infrastruktúráját, és 2022-2024-re 2,8 milliárd eurós technológiai költést tervez.