Az izraeli hadsereg kivonul Dzsabaliából és bevonul Rafahba

Az izraeli hadsereg háromhetes offenzívát követően kivonul az észak-gázai Dzsabaliából, ahol a Hamász „terrorista sejtjeinek százait” és tíz kilométernyi alagutat semmisítettek meg, és bevonult a Gázai övezet déli sarkán fekvő Rafah központjába.

A hadsereg azonosíthatta hét izraeli túsz holttestét, akiket az október hetedikei dél-izraeli merénylet során raboltak el a terrorszervezet fegyveresei. A Hamász egy hangfelvételt is közzétett, melyen a sivatagi fesztiválról elrabolt Noa Argamani hangja hallható, amely valószínűleg csütörtökön készült. Családja azt kérte, hogy ne jelentessék meg a felvételt, amelyen szerintük nyilvánvalóan diktált szöveget mondott el. Közben rakétatámadások történtek Akkó közelében, valamint Ma'ayan Baruch és Yuval kibucoknál, de sérültekről és áldozatokról egyelőre nincs hír.

Az izraeli hadsereg május hatodikára virradóan kezdte meg a palesztin civilek evakuálását Rafahban, majd légicsapásokat hajtottak végre és „terrortámadásokat” hiúsítottak meg a területen.

A Hamász fegyveresei tavaly október hetedikén több mint ezer embert mészároltak le és több százat ejtettek túszul Dél-Izraelben, amit követően a hadsereg háborút indított a Gázai övezetben. A konfliktusban eddig közel harminchatezer ember halt meg palesztin területen, a sérültek száma pedig legalább hetvenhatezer. Az elrabolt izraeli túszok közül legalább harmincheten meghaltak.

Rafahban a 2,3 milliós lakosság több mint fele, vagy akár a kétharmada is menedéket keresett. Az UNRWA szerint közel egymillióan menekülhettek el az elmúlt három hétben. A nemzetközi közösség és a segélyszervezetek a palesztin civil áldozatokra és az izraeli túszokra hivatkozva követelnek tűzszünetet Izraeltől. A rafahi offenzíva civil áldozataiért Izrael-szerte tüntettek, Haifán kilenc embert tartóztattak le a demonstrációkkal összefüggésben.

Az izraeli katonák pénteken kivonultak a dzsabalíjai menekülttáborból, miután harmadszor is befejezték a városrész megtisztítását a Hamász harcosaitól, akik visszatértek korábbi, hasonló hadműveletük után. Az IDF ebben a hónapban azért nyomult be a háború kezdete óta harmadszor Dzsabalíjába, hogy elűzzék a Gáza északi részén újból megtelepedni próbáló Hamász fegyvereseit, és mert hírszerzési információkat szereztek izraeli túszok ott őrzött holttesteiről. A húsznapos hadművelet pénteken kora reggel ért véget. Az ismételt dzsabalíjai harcokban tíz izraeli katona vesztette életét, a hadsereg halálos áldozatainak száma a hét hónapja tartó szárazföldi hadjáratban 294.

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze, Karim Khan nemzetközi elfogatóparancsot kért Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőre, Joáv Galant védelmi miniszterre és a Hamász vezetőire feltételezett háborús bűnök miatt.

Joe Biden amerikai elnök szerint Izrael új, átfogó tűzszüneti megállapodást ajánlott a Hamásznak. Az alku magában foglalná az izraeli túszok visszatérését a Gázai övezetből és a polgári területek újjáépítését. Biden arra szólította fel a feleket, hogy minél előbb kezdjék meg a tárgyalásokat. Az amerikai elnök szerint a javasolt megállapodás első szakasza egy hathetes tűzszünet lenne, amelynek során Izrael és a Hamász tárgyalásokat folytatna a gázai harcok végleges beszüntetéséről. Ha a tárgyalások hat hétnél tovább tartanának, a tűzszünet addig tartana, amíg a megállapodás megszületik. A második fázisban a Hamász átadná az összes megmaradt túszt, Izrael pedig kivonná összes haderejét Gázából. Az utolsó fázis egy „nagyszabású újjáépítési tervről” szólna. Biden egyúttal sürgette Izrael vezetését, hogy támogassa a javaslatot, azzal érvelve, hogy a Hamász már nem képes újabb, az október 7-ihez hasonló támadást végrehajtani.

Címlap: OMAR AL-QATTAA/AFP (BBC, Reuters, AP, Hárec, Al-Dzsazíra, Sky News, Telex, MTI)