Euróövezeti infláció emelkedése

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat nem végleges adatai szerint májusban az euróövezeti infláció meghaladta az áprilisi értéket, ami felveti a kérdést, hogy ez milyen hatással lesz a régió gazdaságára és a lakosság vásárlóerejére.

Az euróövezeti infláció májusban 2,6 százalékra emelkedett, ami magasabb az elemzők által várt 2,5 százaléknál, és több az áprilisi 2,4 százaléknál. Egy évvel korábban, tavaly májusban még 6,1 százalék volt az éves emelkedés mértéke. Havi összevetésben a fogyasztói árak májusban 0,2 százalékkal nőttek az áprilisi 0,6 százalék után.

Az energiaárak májusban csupán 0,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, ami jelentős lassulást mutat az áprilisi 0,6 százalékos éves szintű csökkenéshez képest. Az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek árának éves növekedési üteme is lassult, májusban 2,6 százalékra mérséklődött az áprilisi 2,8 százalékról.

A szolgáltatások ára azonban májusban 4,1 százalékkal emelkedett, ami meghaladja az áprilisi 3,7 százalékos drágulást. Az energia, élelmiszerek, alkoholok és dohánytermékek ára nélkül számított éves euróövezeti maginfláció 2,9 százalékra gyorsult az áprilisi 2,7 százalékról, ami 2022 február óta a legalacsonyabb volt. A havi szintű meginfláció 0,4 százalékra csökkent az áprilisi 0,7 százalékról.

A májusra vonatkozó végleges adatokat az Eurostat június 18-án fogja közzétenni. A nemcsak az euróövezetre, hanem a teljes EU-ra vonatkozó inflációs adat még később érkezik, mivel több tagállam, köztük Magyarország ötödik havi értéke sincs még meg. Magyarországon a kilátások nem rózsásak, hiszen a januári, 25,7 százalékos csúcsérték után (az Eurostat táblázatában 26,2 százalék az eltérő számítási módszertan miatt) úgy tűnt, hogy az infláció idén tavasz elején 3,6 százalékon stabilizálódik, ám áprilisban már ismét növekedésről jelentett a KSH, 3,7 százalékra kúszott föl. Emlékezetes, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter épp akkor jelentette ki, hogy „az infláció továbbra sem jelent kihívást hazánk gazdasága számára,” amikor a KSH közzétette a megint romló értéket. Az Európai Bizottság május közepén közzétett gazdasági előrejelzése szerint a magyar infláció bőven az EU-s átlag fölött marad.