Az eldobható elektromos cigaretták veszélyei és hatásai

Az utóbbi években egyre több országban korlátozzák az eldobható elektromos cigaretták, például az Elf Bar és Poco Bar termékek elérhetőségét, mivel ezek a készülékek nemcsak egészségügyi, hanem környezeti kockázatokat is hordoznak. Magyarországon ezek az eszközök illegálisan terjednek, és a NAV már több intézkedést is tett a piac felszámolására.

Az eldobható elektromos cigaretták, köztük az Elf Bar, amelyek Magyarországon is népszerűek, bár illegálisan, számos ízben és méretben érhetők el. Ezek az eszközök akkumulátorból, liquidből és vaporizátorból állnak, és a hagyományos dohánytermékekhez képest kisebb egészségi kockázatot jelenthetnek, mivel alacsonyabb a nikotintartalmuk és nem tartalmaznak kátrányt. Azonban a fiatalok körében népszerű színes, gyerekjáték kinézetű e-cigik függőséget okozhatnak, és kapudrogként szolgálhatnak a dohányzáshoz. A NAV szerint csaknem 76 ezer Elf Bart vontak ki a forgalomból, több mint 860 millió forint értékben, és összesen 20 millió forint bírságot szabtak ki a terjesztőkre.

A hagyományos dohánytermékekhez képest az elektromos cigaretták alacsonyabb nikotintartalmúak, de a különböző ízesített változatok, mint például a Poco Bar, akár 10 ezer szippantásnyi folyadékot is tartalmazhatnak. Az Országos Mentőszolgálat szerint 2023-ban 96 esetben riasztották őket nikotinfogyasztással összefüggő panaszok miatt, és ebből 93 esetben kiskorú volt az érintett.

A tanulmányok szerint azonban kevés a bizonyíték arra, hogy az eldobható e-cigik használata a fiatalok körében a hagyományos dohányzásra való áttéréshez vezetne. Ausztráliában betiltották az egyszer használatos vape-eket, de a döntést egy korábbi tanulmány vitatja, amely szerint az e-cigik segíthetnek a leszokni vágyó felnőtt dohányosoknak. A londoni Queen Mary Egyetem kutatása szerint nem bizonyítható az összefüggés a fiatalkori e-cigizés és a későbbi dohányzás vagy nikotinfüggőség között.

A piacot tovább bonyolítja, hogy folyamatosan új márkák és variációk jelennek meg, amelyeket az eladók gyakran közösségi oldalakon keresztül kínálnak. Európa-szerte egyre több szigorítás lép életbe az elektromos cigaretták ellen, például Hollandiában és az Egyesült Királyságban is korlátozták az ízesített e-cigik értékesítését.

Az eldobható e-cigikkel kapcsolatos másik nagy probléma a környezeti hatásuk. Az Egyesült Királyságban másodpercenként két, míg az Egyesült Államokban másodpercenként 4,5 e-cigi kerül a szemétbe, ami éves szinten több millió darabot és jelentős mennyiségű lítiumot jelent. A lítium bányászata környezetszennyező, és a nyersanyagot a zöld gazdaság más területeiről vonja el. Európában kevés a lítium, és annak előállítása is problémás, mint ahogy azt egy portugál falu esete is mutatja.