Oreo kekszgyártás újraindulása Ukrajnában

A Mondelez vállalat bejelentette, hogy újraindítja az Oreo kekszek gyártását Ukrajnában, egy kelet-ukrajnai kisvárosban, ahol az üzem körülbelül két évvel ezelőtt súlyos károkat szenvedett az orosz invázió következtében.

A trosztyaneci gyár, amely tavaly részlegesen már megnyitotta a csokoládék gyártására szolgáló részlegét, most teljesen újjáépült. A Mondelez közleménye szerint az ukrán gyárban készült Oreo sütiket és egyéb csokoládékat nem exportálják Oroszországba, annak ellenére, hogy a vállalatnak jelenleg három üzeme működik ott.

A vállalat 2023 végére önállóvá tette az oroszországi üzletágát, és az év elején új vezetőséget is kinevezett Európában, Oroszországot is beleértve. A Mondelez riválisa, a Nestle továbbra is értékesíti termékeit Oroszországban, mivel az élelmiszerek nem esnek nemzetközi szankciók hatálya alá.

A trosztyaneci üzem javítása alatt a Mondelez importálta termékeit Ukrajnába, de a közlemény szerint a helyreállított gyár termékeit nem csak a hazai piacon, hanem más eurázsiai országokban is értékesítik, mint például Grúziában és Kazahsztánban. Korábban ezeket az országokat oroszországi üzemek látták el.

Az Oreo a Mondelez egyik legnagyobb márkája, amely tavaly körülbelül 4 milliárd dolláros árbevételt generált a vállalat számára. A Mondelez további kiemelkedő márkái között szerepelnek a Milka és a Cadbury csokoládék, valamint helyi márkájú sütik és kekszek.