Az Emirates pilótái a légörvényeket is elkerülik a jövőben

Az Emirates légitársaság a légiközlekedési iparágban elsőként kapcsolódott be abba a programba, amely lehetővé teszi a pilóták számára, hogy valós időben értesüljenek a légörvények helyzetéről, és ennek megfelelően módosítsák a repülési útvonalat.

Az Emirates a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) Turbulence Aware platformjának és a Lufthansa Systems-szel kötött együttműködés révén kívánja javítani a repülési kényelmet, csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátást. A légörvények mérséklése kiemelt jelentőségű a légi közlekedés számára, különösen az utóbbi időben történt sérülések és halálesetek fényében, amelyek turbulencia következtében történtek.

A globális, pontos és valós idejű adatok összesítése elengedhetetlen a problémás helyzetek elkerülésében. Az Emirates, az IATA és a Lufthansa Systems együttműködése révén a pilóták percről percre friss, rendkívül pontos turbulencia-információkkal és előrejelzésekkel rendelkeznek, amelyek segítségével optimalizálhatják a repülési terveket és hatékonyabban navigálhatnak.

Az Emirates több mint 140 repülőgépét szerelte fel a szükséges fedélzeti szoftverrel, amely automatikusan megosztja a turbulencia-jelentéseket a platformhoz adatokat szolgáltató légitársaságokkal. Az újonnan csatlakozó gépek, mint az Airbus A350, Boeing 777-9, 777-8 és B787, már az első felszállástól kezdve képesek lesznek használni az adatokat.

A turbulencia jelentős kockázatot jelent az utasok és a személyzet, különösen az utaskísérők számára. A pontos adatok hiányában a pilóták gyakran kénytelenek magasságot vagy irányt változtatni, ami többlet üzemanyag-felhasználáshoz vezethet. Az IATA Turbulence Aware platform segítségével a pilóták a lehető legkisebb korrekcióval kerülhetik el a turbulens áramlásokat, ezzel növelve az utasbiztonságot és az üzemanyag-hatékonyságot, valamint csökkentve a környezeti terhelést.

A Lido mPilot, a Lufthansa Systems által kifejlesztett navigációs alkalmazás, az Emirates egyedi igényeihez igazítva segíti a pilótákat a repülési navigáció egyszerűsítésében. Az alkalmazás hozzáférést biztosít a termináltérképekhez, a dinamikusan generált útvonaltérképekhez és a repülőtéri mozgási térképekhez (AMM), összesítve a repüléshez szükséges legfontosabb információkat.